Kolaps na cestama

Snijeg blokirao promet na Bradini, teško se vozi prema Mostaru

Klix
14.12.2018.
u 20:42

Snijeg koji gotovo bez prestanka pada već dva dana izazvao je kolaps na važnijim putovima u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine. Problemi su evidentirani na Bradini, u Sarajevu i u Bijeljini, piše Klix.ba. 

Kako je rečeno iz BIHAMK-a, svim vozačima se savjetuje da bez velike potrebe ne kreću na put. Zbog intenzivnih sniježnih padavina i zaleđenog kolovoza obustavljen je promet na magistralnom putu M-17 Konjic-tunel Ivan Bradina. 

"Promet preko Bradine i tunela na Ivanu već dva sata nije prohodan zbog automobila koji stoje na kolovozu i onemogućavaju grtalici da prođe i ukloni napadali snijeg", kazali su u Operativnom centru MUP-a HNŽ te dodali da njihovi pripadnici rade na uklanjanju vozila.

"Nadamo se da će taj posao brzo biti završen te da će zimska služba moći početi raditi svoj posao", kazali su.

Zbog popriječenog teretnog vozila obustavljen je promet na magistralnom putu M-17 Maglaj-Žepče, kod mjesta Goliješnica, a regionalnim putem Nemila Zenica ponovno je uspostavljeno prometovanje. Budući da su na ovoj relaciji duge kolone, iz BIHAMK-a upozoravaju vozače da ne pretiču druga vozila. 

Kako javljaju čitatelji portala Klix.ba katastrofalni uvjeti su i na autoputu prema Mostaru. 

Trenutno je na snazi zabrana prometa za teretna vozila na području Romanije.
Na većini puteva u višim predjelima ima ugaženog snijega i leda na kolovozu, tako da je za teretna vozila s prikolicom i šlepere obvezna upotreba lanaca. 

"Što se tiče prijava za grad Sarajevo bilo je problema na Kobiljači gdje su za sva vozila potrebni lanci", kazala je Ksenija Selimović.

Na putevima u jugozapadnim krajevima dodatne poteškoće stvara jak vjetar koji formira sniježne nanose, na pojedinim dionicama visine do 50 cm. To su putevi Livno-Bosansko Grahovo-Strmica, a sniježnih nanosa ima i na putu Livno-Šuica. 

A zbog sniježnih padavina na putu Bijeljina-Ugljevik, u naselju Hase, prevrnuo se autobus. U nesreći su ozlijeđene tri osobe, koja su izvan životne opasnosti.

Vozačima se savjetuje opreznija vožnja, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

S obzirom da se očekuju intenzivnije sniježne padavine i jači udari vjetra, rad zimskih službi podiže se na veći stupanj pripravnosti. Također, kako javljaju iz BIHAMK-a policija će iz prometa isključivati vozila koja nemaju odgovarajuću zimsku opremu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?