Crnadak u posjetu Bugarskoj

Snažna podrška Bugarske europskim integracijama BiH

crnadak u bugarskoj
03.02.2016.
u 10:04

Ministar Mitov je potvrdio snažnu podršku Bugarske europskim integracijama BiH i drugih zemalja Zapadnog Balkana, te je pozdravio podnošenje aplikacije za članstvo BiH u EU

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjelovao je na Drugom neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) koji je 2. veljače 2016. godine održan u Sofiji u okviru predsjedavanja Republike Bugarske SEECP-om.

Ministar Crnadak se sudionicioma konferencije obratio tijekom plenarnog zasjedanja. Tom prilikom je istaknuo značaj SEECP-a, regionalne inicijative koja proslavlja dvadesetu obljetnicu postojanja, te uopće regionalne suradnje za međunarodno unapređenje odnosa i proces europskih integracija zemalja aspirantica za članstvo u Europskoj uniji.

Posebno je naglasio opredijeljenost Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji i s tim u vezi istaknuo da našu zemlju iskreno raduje svaki napredak i uspjeh koji pojedinačno ostvaruju države članice SEECP-a u procesu europskih integracija.

Ministar Crnadak je izrazio očekivanje snažne podrške Bosni i Hercegovini u narednom razdoblju, osobito predaji aplikacije za članstvo u Europskoj uniji i dobivanju statusa zemlje kandidata za članstvo u EU. Ministar je posebno istaknuo da očekuje podršku zemalja članica SEECP-a i drugih regionalnih inicijativa u kojima Bosna i Hercegovina dugi niz godina aktivno sudjeluje. 

Ministar se osvrnuo i na aktualnu izbjegličku krizu i problem terorizma. Između ostalog je ocijenio kako Europa mora imati izvanredno razumijevanje za izbjeglice i pružiti pomoć ljudima koji spasavaju svoje živote, te da svi zajedno moraju ostati dosljedni ideji ujedinjene Europe i njenim proklamovanim ciljevima.

Osim toga, ministar Crnadak je podsjetio da je Bosna i Hercegovina članica međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma koju čini vise od 80 država svijeta i naglasio da će kao takva nastaviti da igra aktivnu ulogu, uz izraženo očekivanje da će i zemlje SEECP-a dati svoj puni doprinos borbi protiv terorizma.

Ministar Crnadak se sinoć, u okviru službenog posjeta Republici Bugarskoj, sastao s ministrom vanjskih poslova Republike Bugarske Danielom Mitovim. Ministri Crnadak i Mitov suglasili su se da su bilateralni odnosi dviju zemalja izuzetno dobri, te da težište zajedničkih aktivnosti u narednom razdoblju treba biti na razvoju ekonomskih odnosa.

Dogovoreno je da aktivnosti na pripremi Biznis foruma budu nastavljene, uz sudjelovanje velikog broja tvrtki iz Bosne i Hercegovine i Bugarske. Ministri su izrazili opredijeljenost da se u narednom razdoblju posebna pažnja obrati na stvaranje povoljne klime za investiranje i intenziviranje trgovinske razmjene. Jedan od prioriteta bit će također i usvajanje Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. 

Tijekom razgovora, ministar Mitov je potvrdio snažnu podršku Bugarske europskim integracijama BiH i drugih zemalja Zapadnog Balkana, te je pozdravio podnošenje aplikacije za članstvo BiH u EU.

U nastavku posjete ministar Crnadak će se danas sastati i sa predsjednicom Parlamenta Republike Bugarske Ceckom Cačevom, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?