STRUČNJACI OTKRIVAJU

Smijete li ući u raskrižje ako su upaljeni zelena strelica i crveno svjetlo na semaforu?

shutterstock
24.07.2021.
u 18:22

Mnogi se često pitaju smiju li ući u raskrižju ako su iza crvenog svjetla na semaforskom portalu, a za njihov je smjer upaljena dopunska zelena strelica?

Mnogi se često pitaju smiju li ući u raskrižje ako su iza crvenog svjetla na semaforu, a za njihov je smjer upaljena dopunska zelena strelica?

Odgovor je NE!

Temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama u Hrvatskoj, članak 59. stavak 1, kroz crveno svijetlo se nikako i niti pod kojim uvjetima ne smije proći, donosi RTL

To ne smije niti policija niti vatrogasci a niti Hitna pomoć, naravno njima se "gleda kroz prste", ali ako se ne dogodi sudar, vozač hitne službe odgovara pred zakonom kao i svaki drugi, kaže stalni sudski vještak za cestovni promet, tehniku i procjenu motornih vozila, plovila Goran Husinec.

Zelena strelica je samo zato da vozači koji su već prošli semafor pod zelenim svijetlom mogu napustiti raskrižje ako se tijekom njihovog boravka u raskrižju zbog kolone promijeni svijetlo na semaforu.

Znači zelena strelica se odnosi samo na ona vozila koja su već prošla semafor i zapela u raskrižju da na siguran način mogu isprazniti raskrižje, piše autoportal.hr.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?