Inicijativa ministrice pravosuđa

Smanjenje naknada odvjetnicima u FBiH za obrane po službenoj dužnosti

odvjetnici
29.03.2016.
u 09:00

Inicijativu za dopunu Zakona o odvjetništvu FBiH, kojom bi se smanjile naknade odvjetnicima za obrane po službenoj dužnosti, pokrenula je na Vladi USŽ-a županijska ministrica pravosuđa Sabina Beganović.

Konačna riječ na Parlamentu

Inicijativa bi se uskoro trebala naći i na dnevnom redu jedne od idućih sjednica Skupštine USŽ-a, a ako dobije potporu Skupštine, inicijativa će biti proslijeđena u Parlament FBiH koji bi trebao dati konačnu riječ. Prema Zakonu o odvjetništvu Federacije BiH, odvjetnicima se za obranu po službenoj dužnosti isplaćuje naknada u punom iznosu, utvrđenom tarifama o naknadi troškova za rad odvjetnika Federacije BiH. Kako javljaju lokalni mediji, ti troškovi imaju stalnu tendenciju rasta i sve više opterećuju županijske proračune, što je i bio jedan od razloga da je ministrica predložila inicijativu za dopunu zakona.

U obrazloženju inicijative se navodi da su, prema podacima kojima Ministarstvo raspolaže, troškovi obrane po službenoj dužnosti u 2013. iznosili 420 tisuća KM, 2014. 533 tisuće KM, a prošle godine nešto više od 499 tisuća KM. “Na razini države od 2005. do 2010., ti troškovi iznosili su skoro 32 milijuna KM, a radi se o nepotpunim podacima. Opterećuju proračun, pogoršavaju ionako teško stanje i ne ostavljaju puno prostora za planirane uštede, što su dovoljni razlozi za izmjenu zakona”, kazala je Beganović lokalnim medijima.

Financijska kriza

U Ministarstvu pravosuđa USŽ-a ne sumnjaju u pozitivan ishod s obzirom na konačne učinke na sve proračune, a kao argument više mogu poslužiti pisane potpore toj inicijativi, koje su stigle iz još pet županija u FBiH. Inicijativom se predlaže dopuna članka zakona kojim su regulirane odvjetničke naknade, prema kojem bi se nagrada za rad odvjetnika za obranu po službenoj dužnosti određivala u visini od 30 posto od nagrade za rad, koja bi odvjetniku pripala za pojedine radnje u postupku prema tarifi o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika Federacije BiH, objasnila je za Klix Beganović.

Prema njezinim riječima, u zemljama regije naknade odvjetnicima za obrane po službenoj dužnosti su znatno manje. U Hrvatskoj nagrada za obrane po službenoj dužnosti je 30 posto, a u Srbiji i Sloveniji 50 posto od iznosa koji bi odvjetniku pripadao po odvjetničkoj tarifi. “S obzirom na to da se sve županije u FBiH suočavaju s financijskom krizom, pozvala sam kolege da se očituju i dostave stav o pokretanju zajedničke inicijative za izmjene i dopune Zakona o odvjetništvu”, kazala je za portal ministrica Beganović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?