veliki broj ne ispunjava uvjete

Služba za zapošljavanje uplaćuje tri godine staža, ali postoje uvjeti

06.11.2021.
u 21:00

Prema čl. 31. st. 2. Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih, propisano je da se mirovinsko i invalidsko osiguranje osigurava nezaposlenoj osobi kojoj nedostaju do tri godine mirovinskog staža do stjecanja uvjeta za starosnu mirovinu

Veliki broj građana BiH zbog različitih okolnosti nije uspio ostvariti dovoljan broj godina staža kako bi imao pravo na mirovinu. Međutim, postoji mogućnost, ako osobi nedostaju do tri godine staža, nadokupiti ih, piše Večernji list BiH

Podnošenje zahtjeva

- Postoje razni uvjeti ili, da kažem, razni oblici starosnih mirovina, kako to propisuje Zakon o MIO. Primjerice, starosna mirovina ostvaruje se s 40 godina staža bez obzira na godine života, dalje, ostvaruje se s 15 godina staža osiguranja ili 20 godina mirovinskoga staža i navršenih 65 godina života. Potom, kategorije prijevremene starosne mirovine koja se ostvaruje sa 62 godine života (izmjene još nisu stupile na snagu) i 40 godina mirovinskog staža. Potom, izuzetna prijevremena starosna mirovina gdje su uvjeti promjenjivi svake godine (pomiču se za šest mjeseci života i staža). Jednostavnije, onome kome nedostaje do tri godine staža za ostvarivanje nekog oblika starosne mirovine, a koji bi imao uvjet što se tiče godina života, a nalazio se dovoljno vremena na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, ovaj Zavod vrši uplatu nedostajućeg staža, kazao nam je Tomislav Kvesić, glasnogovornik Zavoda MIO.

Pojašnjenje uvjeta za dokup staža potražili smo u Službi za zapošljavanje HNŽ-a. Prema čl. 31. st. 2. Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih, propisano je da se mirovinsko i invalidsko osiguranje osigurava nezaposlenoj osobi kojoj nedostaju do tri godine mirovinskog staža do stjecanja uvjeta za starosnu mirovinu, prema propisima o MIO.

- Nezaposlena osoba koja je prijavljena nadležnoj ustanovi za zapošljavanje, a kojoj nedostaju do tri godine mirovinskog staža za stjecanje uvjeta za starosnu mirovinu u smislu Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, mora provesti to vrijeme u osiguranju, a najranije od 29.12.2000. kada je ovaj propis stupio na snagu. Zahtjev za ostvarivanje prava na uplatu doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje podnosi nezaposlena osoba u službi za zapošljavanje prema mjestu prebivališta i isti se kompletira u toj službi- kazala nam je Nermana Peco iz Službe za zapošljavanje HNŽ-a.

Županijska služba za zapošljavanje podnosi pojedinačne zahtjeve nadležnoj županijskoj administrativnoj službi Zavoda MIO za izračun mirovinskog staža, odnosno staža osiguranja radi ocjene ispunjava li podnositelj zahtjeva uvjete. Nakon provedenog postupka izdaje se potvrda i isto zajedno s dokumentacijom dostavlja nadležnoj županijskoj službi za zapošljavanje.

- Prilikom izdavanja uvjerenja nužno je utvrditi ispunjenje prvog uvjeta za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu, a ne uvjet koji je povoljniji za podnositelja zahtjeva- pojašnjava Peco.

Iznimna prijevremena

U ovoj godini žene imaju pravo na iznimnu prijevremenu mirovinu kada navrše 57 godina života i 32 staža, a muškarci 62 godine života i 37 staža. Dokup staža za navedene kategorije je s minimalno navršenih 29 godina staža (žene) ili 34 godine staža (muškarci), s tim da uvjet godina starosti za prijevremenu starosnu mirovinu mora biti ispunjen u kalendarskoj godini, s obzirom na to da se Zakon proporcionalno mijenja u skladu s godinama staža osiguranja i starosti osiguranika.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?