Ured za reviziju

Služba za zapošljavanje u HNŽ-u ima najbolje revizijsko izvješće, zaposlila 742 mladih

27.09.2022.
u 17:15

Od 73 institucije na području Federacije BiH tek ih je deset dobilo pozitivnu ocjenu od Ureda za reviziju koji je provjeravao financijsko poslovanje i usklađenost sa zakonom, a među tih deset najbolje je ocjene dobila Služba za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije koja je pak jedina ispoštovala sve preporuke koje su joj iz prijašnjih godina stigle te na nacrt dokumenta dostavili revizori. U dokumentu revizije navodi se kako su revizori proveli reviziju financijskih izvješća Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije Mostar koji obuhvaćaju bilancu stanja zaključno s posljednjim danom prošle godine, zatim račun prihoda i rashoda, izvješće o novčanim tijekovima, izvješće o kapitalnim izdacima i financiranju, posebne podatke o plaćama i broju zaposlenih, godišnje izvješće o izvršenju proračuna za godinu koja se završava na taj dan te analizu iskaza.

Fer i istinito

- Prema našem mišljenju, financijska izvješća istinito i fer prikazuju u svim materijalnim aspektima financijski položaj službe na dan 31. 12. 2021. godine, novčane tijekove i izvršenje proračuna za godinu koja se završava na taj dan, u skladu s prihvaćenim okvirom financijskog izvještavanja - navedeno je u revizijskome izvješću. Tek su spomenuta dva pitanja koja nisu utjecala na mišljenje revizora. Jedna se odnosi na uknjižavanje vlasništva nad poslovnim prostorima koje su naslijedili od Zavoda BiH i Zavoda za zapošljavanje Herceg Bosne. Većina prostora je već upisana kao vlasništvo službe, dok su ostali prostori u postupku rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Drugo pitanja je isplata regresa. Federalni revizori najprije su dostavili nacrt izvješća u kojem nisu problematizirali isplatu regresa, da bi u finalnom dokumentu to naveli. Iz Službe za zapošljavanje HNŽ-a odmah su nakon prigovora promijenili pravilnik o radu te prilagodili iznos budućih naknada. S druge strane krajnje uspješnim su ocijenjene mjere poticaja za zapošljavanje koje je ova služba plasirala u županiji, čime je omogućeno da više stotina osoba pronađe zaposlenje. Za županiju su u prošloj godini ukupno bila planirana sredstva u iznosu od 3,4 milijuna maraka, no taj je iznos narastao na gotovo četiri milijuna. Na taj način 742 osobe dobile su zaposlenje, uglavnom samozaposlenjem. Služba je u 2021. godini u godišnjem izvješću o izvršenju proračunu iskazala prihode i primitke u iznosu od 15,9 milijuna maraka i rashode te izdatke u nešto manjem iznosu. Novčane naknade nezaposlenim osobama iskazane su u iznosu od 7 milijuna. Pravo na novčanu naknadu utvrđeno je Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, a obračunava se i isplaćuje ako je u trenutku prestanka radnog odnosa nezaposlena osoba imala najmanje osam mjeseci rada neprekidno ili osam mjeseci s prekidima u posljednjih 18 mjeseci. Pravo na novčanu naknadu u toj godini ostvarilo je 19.717 korisnika, a prosječan broj korisnika na razini mjeseca je bio 1643. Zahvaljujući i radu te mjerama ove službe, ali i oporavku gospodarstva na području Županije, potkraj je godine bilo evidentirano manje nezaposlenih osoba nego godinu ranije. Ukupno je bilo 29.811 nezaposlenih. Najviše ih je među radnicima za jednostavne poslove. Takvih je 5655. Slijede prodavači, ekonomski tehničari... Prema izvješću o radu ove službe udio nezaposlenih osoba u dobi do 30 godina je 25,30%, a to je za jedan posto manje u odnosu na prethodnu godinu, dok je pak udio nezaposlenih u dobi od 30 do 40 godina iznosio 21,27%.

Zaposleno 8800 radnika

Problematična je kategorija za one s više od 50 godina koja sudjeluje s 33,45% u ukupnom broju jer su perspektive za njihovo zapošljavanje minimalne, a svake se godine povećava njihov udio u ukupnom broju nezaposlenih osoba. Prema prikupljenim podacima, na području koje pokriva Služba za zapošljavanje HNŽ-a, krajem 2021. godine bilo je zaposleno 53.699 radnika, što predstavlja rast. Krajem 2020. godine taj je broj iznosio 51.744 radnika, a oni su radili u 7340 pravnih subjekata. Dakle, radi se o povećanju broja zaposlenih osoba od 380%. S popisa je službe zbog zaposlenja brisano 8776 osoba.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije