kršenje prava radnika

Slovenskoj tvrtki onemogućeno zapošljavanje radnika iz BiH

05.12.2018.
u 09:10

Zbog kršenja prava radnika Agencija za rad i zapošljavanje BiH onemogućila je slovenskoj tvrtki “Univerzalna logistika” da zapošljava radnike iz BiH u iduće dvije godine preko sporazuma o zapošljavanju između Vijeća ministara i slovenske vlade o zapošljavanju.

Zaštita prava

Nakon potvrđenih informacija da su pojedine slovenske tvrtke kršile prava radnika iz BiH, Agencija za rad i zapošljavanje intervenirala je u cilju zaštite njihovih prava, priopćeno je iz ove agencije. Nadležna agencija u suradnji s relevantnim slovenskim institucijama trenutačno radi na informaciji koja će obuhvatiti sve tvrtke koje krše prava radnika iz BiH i načine kršenja, koju će dostaviti Povjerenstvu za praćenje provođenja sporazuma o zapošljavanju, a tvrtkama će biti onemogućeno zapošljavati nove radnike iz BiH. Navedena informacija će najkasnije do kraja tjedna biti upućena nadležnom povjerenstvu te će se nakon toga i Inspektorat za rad Slovenije uključiti u kontrolu uvjeta rada građana iz BiH u Sloveniji. Zahvaljujući suradnji sa slovenskim sindikatima, Agencija za rad i zapošljavanje dobiva sve relevantne informacije o uvjetima rada građana BiH u Sloveniji te redovito razmjenjuje informacije sa slovenskim Zavodom za zapošljavanje. U priopćenju se navodi i da svi radnici koji dođu u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH dobiju informaciju o pravima i uvjetima rada u Sloveniji, a da se svi savjeti na koje radnici u Sloveniji trebaju obratiti pozornost nalaze se na internet-stranici Agencije.

Ropski položaj

I “Euroblic” objavio je ispovijesti radnika iz BiH i Srbije, zaposlenih u Sloveniji, u kojima se navodi da određeni poslodavci otimaju od radnika stotine eura zarade, drže ih u gotovo ropskom položaju, a događa se čak i da šefovi fizički nasrću na radnike nanoseći im ozbiljne ozljede. Broj radnika iz BiH koji odlaze na rad u Sloveniju rapidno je povećan od kada su dvije zemlje potpisale sporazum o zapošljavanju. Samo u prvih 10 mjeseci ove godine više od 13.000 radnika iz BiH dobilo je radne dozvole u ovoj zemlji.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije