na listi kandidata rusko cjepivo

Slovenija želi cijepiti i Sputnjikom V, čeka odobrenje Europske agencije

17.04.2021.
u 13:47

Slovenija je stavila rusku cljepivo Sputnjik V na svoju listu kandidata za kampanju imunizacije protiv covida-19. Čeka odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA) za taj preparat.

„Savjetodavna grupa za cepljenje nedavno je preporučila da se nabave sve one cjepiva koje razmatra EMA. To smo učinili zato da cjepivo, u trenutku kad bude odobrena, možemo odmah početi da koristimo kako ne bismo gubili vrijeme“, rekla je Beović za državnu televiziju u Ljubljani.

Ruski mediji objavili su 12. travnja da stručnjaci Europske agencije za lijekove borave u Moskvi radi procjene cjepivo Sputnjik V. Naveli su da će predstavnici EMA posjetiti i proizvodne pogone.

Predstavnici europskog regulatornog tijela, koje je početkom ožujka pokrenuo postupak analize ruskog cjepiva, posjetili su dvije klinike gdje se sprovodi treća ključna faza kliničkih ispitivanja Sputnjika V. Razgovarali su s medicinskim osobljem, objavila je u ponedeljak agencija Interfaks, pozivajući se na svoje neimenovane izvore.

Sa ukupno 230.826 zaraženih i 4.147 umrlih od posljedica covida, Slovenija se nalazi na 11. mjestu liste specijaliziranog portala worldometers.info.

Slovenija je do danas protiv koronavirusa cjepila ukupno 360.450 stanovnika, što je ukupno 17,2 posto populacije, a 136.582 je primilo po dvije doze cjepiva, uglavnom AstraZenece i Pfizera.

Slovenija je dobila i vakcine Džonson&Džonson, ali ih ne koristi, čekajući novu odluku evropskog regulatornog tijela, nakon što su SAD privremeno obustavile vakcinaciju.

Sa nešto više od dva milijuna stanovnika, Slovenija je, prema ranijim najavama dužnosnika, odlučna u namjeri da do sredine ovog ljeta cijepi više od polovine svoje populacije.

Prema podacima od četvrtka, Slovenija je među 4.253 PCR testa registrirala 860 pozitivnih, što je svaki peti testirani, a umrlo je petoro zaraženih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?