Zahvaljujući presudi Europskog suda, Slovenija će morati isplaćivati staru deviznu štednju štedišama Ljubljanske banke

Slovenija bi građanima RH i BiH vratila novac, ali s nižim kamatama

10.08.2015.
u 07:43

Prema novom slovenskom zakonu, prve isplate štedišama koncem iduće godine

Zahvaljujući presudi Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, Slovenija bi uskoro mogla početi isplaćivati štedišama Ljubljanske banke, kako oštećenim građanima u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini. Zasluga je to, prije svega, dugogodišnjeg borca za zaštitu oštećenih štediša uglednog ekonomista Božidara Vukasovića koji je prvi još 1991. godine tužio Ljubljansku banku i spor pravomoćno dobio.

No, koliko je god Vukasović zadovoljan presudom, nije zadovoljan načinom na koji Slovenci žele izigrati odluku suda. Naime, slovenska država je svojim građanima još davno isplatila dugovanja po kamatnoj stopi od šest posto, dok bi za štediše izvan Slovenije kamatna stopa iznosila 1,79 posto i obračunavala bi se samo na glavnicu, a ne i na kamatu. I dok mnogi građani u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini čekaju odštetu više od dvadeset godina, Slovenci pokušavaju izbjeći odluku suda smanjivanjem kamate, kao i načinom njenog obračuna.

Stoga se očekuju ponovne tužbe jer očito diskriminirajući propisi više ne mogu prolaziti. Uz pokušaj obračuna dugovanja po nižim kamatama, za svakog građanina Hrvatske i Bosne i Hercegovine kojem je Ljubljanska banka dužna isplatiti predviđene iznose, najavljuje se uvođenje verifikacijskog postupka prije nego što dobije svoj novac od štednje. Stoga će se Vukasović, koji se ovih dana obratio medijima, ponovno obratiti Vijeću ministara Vijeća Europe koje je nadležno za provedbu presude Europskog suda u Strasbourgu jer, po odluci tog suda, hrvatskim i bosanskohercegovačkim građanima Ljubljanska banka mora isplatiti odštetu pod istim uvjetima.

Ako bi se dugovanja isplaćivala po modelu koji žele provesti Slovenci, njen trošak iznosio bi oko 385 milijuna eura, dok bi dosljedna primjena modela i kamate koja je bila primijenjena u vrijeme isplate slovenskim štedišama, ukupan trošak povećala u dvostruko većem iznosu. Prve isplate štedišama prema novom slovenskom zakonu o odšteti deviznih štediša nekadašnje Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH mogu se očekivati koncem sljedeće godine, a za provedbu presude zadužen je Fond za sukcesiju.

Prema informacijama iz slovenskih medija, u tzv. Sukcesivnom fondu nalazi se negdje oko 80 milijuna eura. Štediše Ljubljanske banke iz RH i BiH od 1. prosinca moći će podnijeti zahtjev za povrat svoje štednje. Rok za podnošenje zahtjeva je konac 2017. godine, a štedišama bi se za sedam-osam godina dug mogao u cijelosti isplatiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?