Što nam slijedi?

Sladić otkriva: Evo kada stižu prve pahulje snijega na bh. planine

vrijeme
10.10.2023.
u 19:19

Sladić pojašnjava kako se može reći da smo iza nas ostavili vruće i žarko ljeto.

Meteorolog Nedim Sladić je za N1 govorio o trenutnim vremenskim prilikama te najavio kada možemo očekivati neke ozbiljnije promjene vremena u BiH.

“Mjesec rujan je prema statistikama ušao kao treći najtopliji mjesec od početka mjerenja u našoj zemlji. Ove temperature nisu uobičajene za ovo doba godine, ali da su se događale i ranije, jesu. Ovo nije nešto što nismo viđali, ali kada gledamo višegodišnji prosjek, svakako su temperature iznad prosjeka”, kazao je Sladić.

Dodaje kako se može reći da smo iza nas ostavili vruće i žarko ljeto.

“Kada već idemo u tranziciju prema malo svježijem dijelu godine, možemo reći da smo iza nas ostavili vruće i žarko ljeto, posebno u srpnju i kolovozu mjesecu. Mnogi su se žalili kako nisu mogli dobro spavati“, pojasnio je.

“Nagle temperaturne oscilacije svakako mogu utjecati na ljude. Preko dana temperature idu i preko 30, a onda se spuštaju na jednocifrene vrijednosti. To je nešto što je situacija kojoj svjedočimo dugi niz godina. Mi najteže podnosimo razdoblje tranzicije iz zime ka proljeću, odnosno ljeta ka jeseni. Da su te amplitude jake, jesu, ali to je sastavni dio naših mjeseci“, dodao je Sladić za N1.

Što nam slijedi?

“Slijedi nam natprosječna toplota i temperatura zraka uz dosta sunčanih intervala, u sunčano vrijeme će porasti temperature posebno u četvrtak. U petak približavanje novog frontalnog poremećaja, donijet će prolazan porast naoblake, to su oni “mliječni” oblaci nalik na veo, odnosno nije teški oblak nego prozirni oblak. Takve situacije su predznak promjene vremena. Jugo će jačati u višim područjima, bit će više vlage, pa će tijekom vikenda biti povećane naoblake, a u nedjelju približavanje frontalnog poremećaja, pojačavat će hladniji zrak prema jugu i samim tim možemo govoriti da drugog dana vikenda očekujemo pad temperature zraka i kišu koja će idući tjedan najviše zahvatiti veliki dio naše zemlje. Mogla bi potrajati 3-4 dana, temperature će pasti a dovoljno će biti niske na najvišim vrhovima planina da zabilježimo pahulje snijega“, kazao je Sladić.

“To je nešto što viđamo svake godine, nije ništa neuobičajeno, prošle godine smo to vidjeli krajem rujna mjeseca”, dodao je meteorolog.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije