PRESTROJAVANJE SDA

Slabi Kukićeva struja u TŽ-u, a u RS-u otpadaju Ahmetovićevi kadrovi

25.09.2017.
u 12:15

Iako čelništvo Stranke demokratske akcije (SDA) pa i sam predsjednik Bakir Izetbegović tvrde kako će tek na proljeće početi s pripremama za opće izbore, prestrojavanje unutar najveće bošnjačke narodnjačke stranke uvelike traje, piše Večernji list BiH.

Reakcije “lokalaca”

Predsjedništvo SDA je uvelo povjerenstva u četiri općinske organizacije stranke u Tuzli, Kalesiji, Zvorniku i Gračanici, pravdajući to službeno uvođenjem reda tamo gdje je stranka na lokalnim izborima prošle godine ostvarila loš rezultat, piše Večernji list BiH. Još ranije je slična odluka donesena za Srebrenicu, gdje je ključni čovjek Ramiz Salkić, aktualni potpredsjednik RS-a. Reakcije smijenjenih lokalnih rukovodstava SDA, kao i izjave visokih dužnosnika na pojedinim portalima, pokazuju da se zapravo iza svega krije borba za pozicije pred formiranje kandidacijskih listi za iduće izbore. Već je potvrđeno da će SDA ići samostalno na opće izbore pa će i kandidacijske liste ovisiti isključivo o odnosima snaga unutar stranke.

Zasad je najveći gubitnik u “preustroju” stranke na terenu Mirsad Kukić, koji je navodno jedini na sjednici Predsjedništva SDA bio protiv uvođenja povjerenika u četiri općinske organizacije. Razlog leži u činjenici da su smijenjeni uglavnom njemu naklonjeni kadrovi, a da su kontrolu preuzeli njegovi protivnici u Tuzlanskoj županiji predvođeni federalnim ministrom za pitanja branitelja Salkom Bukvarevićem i predsjednikom Asocijacije mladih SDA Salkom Zildžićem. Sada je poprilično promijenjen i odnos snaga u županijskom odboru SDA kojim je Kukić do sada suvereno vladao.

Stanje u RS-u

Čelništvo SDA, predvođeno Izetbegovićem, nerado je Kukića prihvatilo za jednog od dopredsjednika, ali na kongresu jednostavno nisu imali izbora. Kukić je osigurao značajnu potporu na kongresu, baš kao što ima presudan utjecaj i na većinu zastupnika SDA u Skupštini Tuzlanske županije, ali i na pojedine zastupnike ove stranke u federalnom i državnom parlamentu, što u situaciji tankih parlamentarnih većina nije nevažna činjenica. Prema nekim izvorima, smjenom Kukićevih ljudi po općinskim organizacijama njemu se šalje upozorenje, svojevrsni žuti karton, jer Izetbegović u ovom trenutku ne smije ići dalje od toga. Potpuni sukob s Kukićem oslabio bi Izetbegovićevu i poziciju SDA pred opće izbore.

Mnogo slobodnije i odlučnije čelništvo SDA može krenuti u čistku svojih redova na prostoru RS-a. Smjenama u Srebrenici i Zvorniku potpuno je marginaliziran utjecaj kadrova naklonjenih sada već bivšeg “esdeaovca” Sadika Ahmetovića. Vodeću ulogu preuzeli su federalni ministar Edin Ramić i Izetbegovićev savjetnik Dževad Mahmutović. Ramić je preuzeo i dužnost “koordinatora” SDA-ovih ministara u Vladi FBiH, što također potvrđuje njegov politički uspon u SDA. Njemu će glavni problem pred izbore biti kako riješiti problem s bivšim načelnikom Srebrenice Ćamilom Durakovićem, koji je utemeljio pokret “Odgovor” kao svojevrsnu nadstranačku bošnjačku platformu u RS-u za predstojeće izbore. Durakovićev eventualni izlazak na izbore sa zasebnom listom ugrozio bi do sada neupitnu dominaciju SDA među bošnjačkim biračkim tijelom u RS-u. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije