Novogodišnji aranžmani u prodaji

Skupe aranžmane plaćaju odjednom, jeftinije na rate

10.12.2017.
u 21:30

Tek što su završili ljetni godišnji odmori, bh. turističke agencije pustile su u prodaju aranžmane za doček Nove godine. Iz godine u godinu u BiH se povećava jaz između bogatih i siromašnih, a praznici, poput Nove godine, najbolji su pokazatelj takvog stanja, piše Večernji list BiH.

Oni koji uglavnom zbog neimaštine neće nigdje, odnosno ne mogu ništa planirati, Novu godinu će dočekati na trgovima gradova u kojima bude organiziran javni doček. Oni drugi birat će između dočeka u susjednim državama, europskim metropolama ili čak nekim dalekim egzotičnim odredištima.

Ponude za inozemstvo

Provjerili smo što se ove godine nudi bh. građanima i za koliko novca. Ono što će obradovati brojne pripadnike mlađe populacije je ponuda za doček Nove godine u Budimpešti za 85 KM. Ponuda uključuje prijevoz autobusom iz bh. gradova do mađarske prijestolnice, istina, noćenje nije uključeno, polazi se 30. prosinca, a vraća 1. siječnja, ali mladima je to odlična prilika za najluđu noć provesti u inozemstvu za malo novca. Slična je i ponuda za Beč i Veneciju, za koje morate izdvojiti 14 KM više, odnosno 99 KM. To su tri najjeftinije ponude, dok je skupljih jako puno. Davorin Skenderija, direktor turističke agencije u Banjoj Luci, kazao je za Blic kako građani uglavnom biraju jeftinije destinacije, koje uključuju prijevoz autobusom, dok ih manji broj bira aranžmane sa zrakoplovnim prijevozom, koji su skuplji. - Za Novu godinu najviše se traži Budimpešta jer je blizu i najjeftinija je, a zanimanje vlada i za Lisabon, Pariz, Rim, Prag. Cijena zrakoplovnih aranžmana kreće se od 400 do 600 eura po osobi, dok putovanja autobusima koštaju od 150 eura pa naviše. Uglavnom je riječ o aranžmanima koji uključuju noćenje s doručkom - naveo je Skenderija. Dodaje kako je zanimljivo da se skupi aranžmani plaćaju odjednom, dok se oni jeftiniji plaćaju na rate. - Za one koji Novu godinu žele provesti na plaži i suncu, u ponudi su egzotične destinacije, poput Tajlanda, gdje je za osam noćenja s doručkom potrebno izdvojiti 1490 eura. Za 13 dana u Vijetnamu treba izdvojiti 2095 eura - kažu iz turističkih agencija. U ponudi je i Kuba. Za ove skuplje aranžmane građani se uglavnom raspituju, ali rijetki su oni koji na kraju rezerviraju putovanje.

Dočeci u bh. gradovima

Većina bh. građana Novu godinu dočekat će kući s najbližima, a oni malo hrabriji izabrat će “fešte na otvorenom” koje se već pripremaju u većim gradovima BiH. Za središnji novogodišnji doček Grad Sarajevo i Sarajevska županija zajedno su izdvojili 250.000 KM. Kako bi se na najbolji način organiziralo novogodišnju proslavu, koja će trajati tri dana, organizatori će morati osigurati i sponzore, tako da će, uz 250.000 maraka, biti nužno osigurati još najmanje 150.000 maraka. Odličan novogodišnji program u trajanju od tri dana imat će i Banjolučani. Za taj trodnevni glazbeni događaj, kako doznaje Faktor od izvora bliskih organizatorima, trebalo je osigurati iznos od gotovo 300.000 KM. Mnogo skromnije će biti proslave u ostalim gradovima, kao što su Mostar, Zenica, Tuzla, Bihać, Goražde…

I na kraju, za one kojima ni jedan od nabrojenih načina dočeka Nove godine ne odgovara, ostaju kafići i klubovi koji će za tu noć nastojati dovesti što ekskluzivnije izvođače kako bi privukli što veći broj gostiju.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?