COVID 19

Škrbić: 95 posto građana ima antitijela na koronavirus, RS ima kolektivni imunitet

16.02.2022.
u 17:45

Seroprevalencija na bolest uzrokovanu koronavirusom je oko 95%, odnosno toliko stanovnika RS-a ima antitijela

Već dvije godine cijeli svijet živi u agoniji koju je donijela pandemija koronavirusa. Prvi slučaj širenja pandemije koronavirusa u BiH zabilježen je 5. ožujka 2020. kada je osoba iz Banje Luke bila pozitivna na virus SARS-CoV-2 nakon što se vratila iz posjeta Italiji i testiranja, piše Večernji list BiH. Banja Luka je prva postala žarište zaraze s najvećim brojem oboljelih, a ostali oboljeli uglavnom su se vezali za prvog oboljelog pacijenta. Još jedno žarište razvilo se u Konjicu 11. ožujka, kad je na proslavi 70. godišnjice tvornice Igman održana zabava na kojoj je bio građanin Srbije za kojeg se ispostavilo da je zaražen. Veliki broj slučajeva koji su se pojavili u Konjicu, Sarajevu, Travniku i Goraždu povezani su s tom zabavom. U Mostaru je prvi slučaj zabilježen 19. ožujka. Ubrzo nakon tog registrirana su dva nova slučaja povezana s prvim oboljelim.

Pozitivni i umrli

Od pojave prvog slučaja do danas u BiH je registrirano 364.610 slučajeva infekcije koronavirusom, a preminulo je 15.096 osoba. Veliki je broj onih koji su preboljeli infekciju koronavirusom, a da to nisu ni znali. Nisu imali simptome ili su oni bili blagi te se nisu ni testirali. Svi se i dalje pitamo kada će pandemiji doći kraj i kad ćemo ponovno živjeti normalno. S pojavom novog virusa govorilo se o tome da će kraj biti onda kada steknemo kolektivni imunitet, bilo cijepljenjem ili preboljenjem. U BiH cijepljenje baš i ne ide predviđenom dinamikom, zaostajemo za svijetom, ali i regijom. Na službene dnevne brojke zaraženih u BIH i dalje umire jako puno ljudi. Građani se pitaju u čemu je problem, testira li se malo ili imamo puno više zaraženih od službenih statistika. Odgovor bi moglo dati ispitivanje koje se provodi u RS-u. Naime, ispitivanje kolektivnog imuniteta u RS-u ulazi u završnu fazu, a prema prvim procjenama, antitijela ima 95% građana. Istaknuo je to za Glas Srpske dekan Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci Ranko Škrbić, naglasivši da je s kolegama iz fočanskog Medicinskog fakulteta o svemu obavijestio i Svjetsku zdravstvenu organizaciju, koja je sponzor istraživanja. Ove dvije visokoškolske ustanove s Institutom za javno zdravstvo RS-a privele su kraju drugu fazu studije seroprevalencije infekcije COVID-19. – Do sada je obrađeno više od 2000 ispitanika iz sjevernog i zapadnog dijela RS-a, a kolege iz Foče obradile su oko 1600 uzoraka za južni i istočni dio. Preostalo nam je obraditi još oko 800 uzoraka i vjerujem da ćemo do kraja tjedna to završiti. Ono što već sada možemo reći jest da je seroprevalencija na bolest uzrokovanu koronavirusom oko 95%, odnosno toliki postotak stanovnika RS-a ima antitijela - istaknuo je Škrbić. Kaže da su neki stekli antitijela prebolijevanjem COVID-a, drugi cijepljenjem, a ima i onih koji su i preboljeli i cijepljeni.

Mutacije virusa

- Sigurno da ima i onih koje možemo ubrojati u četvrtu skupinu, a to su oni koji ne znaju da su preboljeli, nisu cijepljeni, a imaju antitijela. Oni su očigledno bili u kontaktu s virusom, ali su imali blagu ili kliničku sliku bez simptoma i doslovno to prehodali. Koliki je postotak kojih pojedinačno, znat ćemo na kraju studije kada budu uneseni svi podaci iz anketnog upitnika - pojasnio je Škrbić. Očekuje se da za 15 dana podaci budu objedinjeni. Škrbić kaže da je iz svih navedenih podataka jasno da RS ima kolektivni imunitet. - No, antitijela koja smo dobili iz vuhanskog i delta soja očigledno nisu bila dovoljna da nas zaštite od omikrona i ne znamo kako i koliko će nas štititi od nekih budućih sojeva, ali je činjenica da su u bolnici oni koji nisu cijepljeni i nisu ranije preboljeli koronu - rekao je Škrbić. Dodaje da uglavnom stariji koji već imaju zdravstvene probleme, bez obzira i na cjepivo i stečena antitijela, dobivaju komplikacije i tada su češći smrtni ishodi. - Takvi su i ranije umirali od gripe - istaknuo je Škrbić. Činjenica je da u BiH pada broj oboljelih, ali i to da u širenju virusa postoji mogućnost za nove mutacije i za nastanak novih slojeva. Zato se ne smijemo opustiti i slaviti kraj. Više puta smo ga slavili, ispostavilo se, neopravdano. Trebamo biti vrlo oprezni. Podaci iz RS-a govore da većina ljudi ima neki imunitet, bilo da je stečen cijepljenjem ili prebolijevanjem, ili na oba načina. Ako ne bude značajnih mutacija virusa, to bi moglo značiti izlazak iz pandemije. Ali, rizik od pojave novih sojeva i dalje postoji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?