Novi pravilnici

Školske odore uskoro bi ponovno mogle biti vraćene u škole

25.11.2015.
u 06:30

U RS-u je u tijeku donošenje novih pravilnika koji bi, nakon stanke od 30 godina, ponovno u škole mogli vratiti školske odore

Učenici banjolučke OŠ "Ivo Andrić" u svibnju ove godine pokrenuli su akciju prikupljanja potpisa kako bi se u ovoj školi ponovno nosile školske odore, piše Večernji list BiH. Prema riječima ravnateljice ove škole Željke Opačić, ovo je bila divna zamisao, samim time što su je pokrenuli učenici, ali, nažalost, do realizacije nikada nije došlo. "Nažalost, ova ideja na kraju nije realizirana, iako su učenici imali i podršku roditelja te ostalih učenika u školi, ali to se u jednom trenutku nekako zloupotrijebilo i stalo. U prosincu ćemo ponovno imati Vijeće učenika i Vijeće roditelja pa ćemo opet pokrenuti ovu priču ako ta ideja i dalje živi među učenicima", kazala je za Klix.ba Opačić i dodala kako postoje i neke naznake iz Pedagoškog zavoda RS i resornog ministarstva da će se uvesti odore radi smanjenja socijalnih razlika.

Inicijativa učenika

Ipak, kako sada stvari stoje, nije isključeno da će se, nakon trideset godina, u školske ustanove vratiti odore. Naime, u Republici Srpskoj u tijeku je donošenje novih zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, kojima bi trebali biti regulirani i novi pravilnici o kodeksu odijevanja i ponašanja u školama u ovom entitetu. U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kazali su za portal kako radna skupina još radi na tekstu pravilnika i da je prerano govoriti o tome hoće li osnovci i srednjoškolci u skorijoj budućnosti nositi školske odore. U RS-u već postoje škole koje su donijele odluku o uvođenju školskih odora, a obično je riječ o majicama ili kutama. S druge strane, neki opći propis kojima se uvode jednaka pravila za sve obrazovne ustanove u pogledu odijevanja u FBiH ne postoji, a nema ni primjera uvođenja školskih odora u javnim osnovnim ili srednjim školama u FBiH.

Od 19. stoljeća

Školske odore nisu nikakva izmišljotina iz SAD-a ili privatnih škola diljem Europe. Na našim područjima školska se odora ili kuta nosila još krajem 19. stoljeća. Kute koje su se nosile preko svakodnevne odjeće imale su nekoliko zadaća. Prije svega, štitile su odjeću od prljanja tijekom pisanja kredom ili tintom, ali i tijekom nastave. Uz to, izjednačavale su djecu koja su bila različitog imovinskog statusa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije