SKANDAL

Škola ne želi učenika jer mu je tata desničar

18.12.2018.
u 19:15

Alice Weidel i Alexander Gauland ogorčeni su nakon odluke privatne škole i pitaju se – 'uvodi li se to moralna policija'

Privatna škola Waldorf, zvana i steinerska po imenu njezina osnivača Rudolfa Steinera, u Berlinu odbila je upisati sina člana ultradesničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD), objavio je jučer Berliner Zeitung. Lokalna senatorica Sandra Scheeres, članica Socijaldemokratske stranke (SPD), kaže da je slučaj vrlo kritičan, jer jedna škola ne bi trebala odbiti upisati dijete s obzirom na političku orijentaciju roditelja. 

Škole Waldorf temeljene su na pedagoškoj crti njezina osnivača Rudolfa Steinera (1861.- 1925.) i slijede antropozofijčka načela, a nastavni plan i program napravio je sam Steiner. Te škole se danas nalaze u cijelome svijetu, a osim osnovnog obrazovanja nude i usluge vrtića. Prema službenom izvješću iz 2017. u svijetu ima 1092 škole Waldorf od kojih 734 u Europi. Antropozofska načela koja je razvio Steiner trebaju istraživati i pomiriti fizički i duhovni svijet. Antropozofija (od grčkog ljudska mudrost ili spoznaja o ljkudskom biću) je ezoterično učenje o duhovnoj naravi čovjeka, svijeta i svemira. Daje i posebne upute za meditaciju. Steiner je držao kako se na znanstveni način može izučavati fizičku stvarnost i duhovnu dimenziju. Antropozofija je nekom vrstom “znanosti o duhu”, ali danas je smatrana i pseudoznanosti. 

Ima li privatna škola pravo neupisati nekog učenika ako smatra kako njegovi roditelji nisu politički podobni? Njemačko ministarstvo obrazovanja pozvalo je predstavnike škole Waldorf kako bi se istražio slučaj. Predstavnici škole razgovarali su s roditeljima, političkim djelatnikom stranke AfD i njegovom suprugom, kao i s dvadesetak nastavnika. Školska uprava je odlučila ne upisati sina člana AfD-a, jer postoji velika opasnost od sukobljavanja. Naime, škole Waldorf uključuju roditelje u njezin rad, pa uprava smatra kako bi došlo do sučeljavanja roditelja iz AfD-a i drugih roditelja. 

S roditeljima nadahnutima idejama AfD-a ne bi postojala dovoljna otvorenost i nepristranost, temeljni uvjeti za adekvatno promicanje razvitka djeteta, smatraju u školi.

Stranka AfD kritizira njemačke nastavnike i profesore jer su negativno orijentirani prema njihovim ksenofobičnim i nacionalističkim idejama. AfD je čak pokrenula internetsku stranicuna kojem učenici mogu na anonimni način prijaviti nastavnike koji govore protiv te stranke

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?