Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH

Skočibušić: Djeca već od rane adolescentne dobi kupuju snus vrlo slobodno i bez ograničenja

29.11.2023.
u 14:19

Iako su široko dostupni u našim trgovinama i za sada nisu podložni zakonskoj regulativi, jasno je dokazano da pretjerano konzumiranje energetskih pića i "snusa", nikotinskih vrećica, stvaraju velike poteškoće za zdravlje – kazao je u razgovoru za Fenu direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Škočibušić.

Što se tiče snusa, naglasio je kako je posve jasno da je utjecaj na samu gingivu vrlo značajan i da je to zapravo jedan od dodatnih koraka kojima se prije svega, tinejdžeri uvode u svijet duhanskog dima, odnosno nikotina.

Kada su u pitanju energetska pića koja se jako reklamiraju i koja su vrlo popularna, Skočibušić kaže kako prije svega sadrže veliku količinu šećera.

- Sama činjenica da je velika količina šećera znači da nije dobro za zdravlje. Pored toga, velika količina teina, kofeina i drugih tvari zapravo utiču na način da stvaraju dodatne poteškoće samome zdravlju. Na taj način mladi ljudi dobiju dodatnu energiju, ali ta dodatna energija dugoročno ostavlja učinak na zdravlje na način da opadaju kapaciteti, odnosno sposobnosti i za rad, ali i za realno sagledavanje stvarnosti – pojašnjava Skočibušić.

Pored svega navedenog, stimulansi mogu izazvati i ovisnost.

- Inače, svi stimulansi koji se uzimaju u konačnici mogu stvoriti velike probleme u smislu ovisnosti jer mi u našem životu i radu možemo samo onoliko koliko možemo, ne više koliko iscijedimo energije iz sebe uz pomoć različitih sredstava – ocijenio je.

Zbog toga je, kako kaže, važno da se od najranijeg djetinjstva, a tu prije svega imaju ulogu roditelji, na vrijeme vodi računa i da se upravo kontrolira upotreba svega, a primarno energetskih pića koja doista za dječiju dob nisu adekvatna.

- Što se tiče samog snusa, tu je stanje za samo zdravlje još teže i doista apeliram i na organe koji propisuju upotrebu ovih tvari da bolje reguliraju pravno, jer na taj način će se stvoriti preduvjeti za inspekcijsko djelovanje za ova dva proizvoda koji su danas na našem tržištu i prodaju se slobodno – naglašava Skočibušić.

Roditelji, kao dodaje, trebaju nadzirati svoju djecu i kontrolirati što oni imaju, kakve stvari kupuju i na što troše novce.

- Naime, prema našim saznanjima već od ranog adolescentskog razdoblja, već od 12-te godine gotovo i na benzinskim crpkama kupuje se snus vrlo slobodno i bez ograničenja. To nije normalno i roditelji moraju pratiti što njihova djeca stavljaju usta i što cuclaju. Neznanje o sastavu, o vrećicama nije nikakva izlika da se ništa ne poduzme – zaključuje Skočibušić.

Dodao je i kako je škola važan korak gdje bi se mladima trebalo govoriti o ovome problemu.

- S druge strane, pred nama je u budućnosti sigurno i veliki posao vezan upravo za provedbu Zakona o ograničenoj kontroli duhana i da u našem društvu smanjimo upotrebu duhana jer nažalost mi smo, prema zadnjim istraživanjima, i dalje društvo koje dosta koristi duhan na različite načine, bilo na struju, bilo sagorijevanjem pušenjem. To su doista problemi s kojima ćemo se morati u budućnosti nositi više – poručio je Skočibušić.

Inače, "snus" je naziv za nikotinske vrećice, u kojima je vlažni i mljeveni duhan, koje se stavljaju između usne i desni gdje pljuvačka rastapa sadržaj kesice.

Nikotin se apsorbira u krvotok preko sluznice u ustima. Vrećice također sadrže biljna vlakna, arome i zaslađivače.

Pošto ima visoku koncentraciju nikotina, može izazvati brojne različite nepovoljne reakcije u organizmu. Opasan je i po kardiovaskularni sustav te, uz ostalo, može dovesti do ubrzanog rada srca, metaboličkih poremećaja i dijabetesa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?