Poznati konzultanti za izgradnju tunela Prenj, najzahtjevnijeg dijela koridora Vc

Sklapa se mozaik i oko završnog dijela generacijskog projekta - tunela koji će put od Sarajeva do Mostara skratiti za više od 30 km

20.11.2023.
u 21:55

Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) izabrala je konzultante na projektu izgradnje dionice koridora Vc Ovčari - tunel Prenj - Mostar sjever. Upravo ova dionica uključuje tunel Prenj koji će biti dug oko 11 kilometara

Pripremne aktivnosti za izgradnju tunela Prenj, najzahtjevnijeg objekta na koridoru Vc kroz BiH, užurbano se odvijaju, piše Večernji list BiH. Iako je javnost s razlogom nestrpljiva jer je koridor Vc, prema početnim najavama, odavno trebao biti završen, raduju informacije da se sklapa mozaik i oko završnog dijela generacijskog projekta, što cestovni koridor Vc sigurno jest.

Zahtjevan projekt

Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) izabrala je konzultante na projektu izgradnje dionice koridora Vc Ovčari - tunel Prenj - Mostar sjever. Upravo ova dionica uključuje tunel Prenj koji će biti dug oko 11 kilometara, odnosno jedan od najdužih ove vrste u Europi. Riječ je o ugovoru za konzultantske usluge na izgradnji projekta, uključujući zaštitu okoliša. Vrijednost ugovora je oko 9 milijuna eura. Planirani datum završetka je 7. travnja 2031. godine. Posao je dobio konzorcij od triju austrijskih i jedne slovenske kompanije. Riječ je o austrijskim tvrtkama IC-ILF-Elea, IC consulenten ZT GesmbH i ILF Consulting Engineers Austria GmbH te slovenskoj tvrtki Elea iC d. o. o. Izgradnja tunela Prenj na koridoru Vc jedan je, dakle, od najvećih građevinskih i inženjerskih izazova u Bosni i Hercegovini. Tunel je lociran u središnjem masivu planine Prenj i s dužinom od 10,45 kilometara (sa svim pristupima oko 12 kilometara) bit će deveti najduži cestovni tunel u Europi, a prvi je ovakav tunel u Bosni i Hercegovini koji prelazi granicu od šest kilometara. O koliko ozbiljnom i zahtjevnom infrastrukturnom projektu je riječ, svjedoči podatak da je na projektiranju tunela radila međunarodna ekipa od oko 50 stručnjaka koji su vodili računa o sigurnosti, ventilaciji, prometu, hidrogeologiji i svim drugim aspektima gradnje.

Tuneli su u pravilu najteži za izgradnju, a samim tim i najskuplji. Na autocesti se do sada izgradilo 16 tunela, dok je na koridoru Vc trenutačno u izgradnji sedam tunela. Ukupna dužina tunela na ovom koridoru kroz BiH veća je od 60 kilometara, a trenutačno je završeno oko 13 kilometara.

Glavna korist tunela Prenj je ta što će se put od Sarajeva do Mostara skratiti za oko 30 kilometara. Njegov značaj nedavno je istaknuo i direktor Autocesta FBiH Denis Lasić.

- Svojom dužinom i kompleksnošću tunel Prenj će nadmašiti sve do sada izgrađene objekte u regiji, pa i šire. Istodobno će se raditi dvije tunelske cijevi s po dva prometna traka u kojima će se promet odvijati jednosmjerno za svaki smjer. Gradnja tunela će se financirati iz međunarodnih kreditnih sredstava Europske banke za obnovu i razvoj i Europske investicijske banke i bespovratnih sredstava Europske unije. U ovoj godini planira se početak radova na izgradnji tunela Prenj. Izgradnjom tunela Prenj vrijeme putovanja na relaciji Sarajevo – Mostar skratit će se s dosadašnjih dva sata na nešto manje od jednog sata, što u konačnici dovodi do skraćenja puta za 31 kilometar i značajno ubrzava prijevoz ljudi, roba i usluga - navodi Lasić.

Ubrzati izgradnju

Kada je riječ o aktivnostima koje Autoceste FBiH planiraju u predstojećem razdoblju, on navodi kako je, prije svega, potrebno ubrzati izgradnju koridora Vc kroz Hercegovinu i poduzeti sve aktivnosti kako bi do kraja ove i početkom sljedeće godine u izgradnji bio kompletan dio koridora Vc na jugu naše zemlje.

- Izgradnjom autoceste kroz Hercegovinu Bosna i Hercegovina će biti u potpunosti povezana s europskim cestovnim koridorima, na sjeveru s koridorom X, a na jugu s autocestom A1 (Dalmatina) u Hrvatskoj, što će donijeti izravnu korist za cijelo društvo kroz razvoj općina i gradova kroz koje prolazi te omogućiti dodatni razvoj gospodarske zajednice i turističkih potencijala. Do kraja 2023. godine trebale bi biti ugovorene dionice Mostar sjever – Mostar jug, tunel Prenj, kao i tunel Kvanj. U ovoj godini u Hercegovini planiramo početi izgradnju 30 kilometara autoceste. Do kraja ove godine planira se ugovaranje preostale posljednje dionice na sjevernom dijelu koridora Vc od Maglaja do Žepča dužine 12 kilometara, čime će u izgradnji biti kompletan sjeverni dio koridora Vc. U prvoj polovini sljedeće godine trebala bi biti ugovorena i dionica Mostar jug – tunel Kvanj, čime će u izgradnji biti kompletan južni dio koridora Vc - objasnio je nedavno Lasić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?