Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

"SKB Mostar radi s puno vrijednijim uređajima od spornih respiratora"

07. travnja 2021. u 19:25 0 komentara 438 prikaza

Šef Odjela anesteziologije Sveučilišne kliničke bolnice Mostar prim. dr. Zoran Karlović kazao je za N1 kako ne zna koliki je broj spornih "malina respiratora" trebao završiti u Mostaru, ali da su im oni ponuđeni.

“Mi smo još u osmom mjesecu dali odgovor da nama ti respiratori nisu potrebni i da sigurno mogu naći svoju primjenu u drugim dijelovima BiH. Sveučilišna klinika Mostar svojim programom, a to mislim na sve centre i u Tuzli i u Banja Luci i u Sarajevu, radimo s puno vrijednijim uređajima koji našim bolesnicima omogućavaju siguran rad”, naveo je.

Komentirajući je li bilo političkih pritisaka da ipak prihvati ove respiratore, rekao je:  "Političkih ne može reći, ali ako oni vas više puta prinuđava i zove da prihvatite te respiratore, da ih barem usladište kod nas, ja to ne mogu drugačije prihvatiti nego jednostavno kao pritisak. Ako mi nešto nije neophodno, onda zašto bi ih skladištili kod nas”, istaknuo je dr. Karlović.

Na upit tko je vršio pritisak kaže kako to trebaju reći oni koji su vršili pritisak. 

"Pritisak je onih istih koji su uvezli te respiratore u BiH. Ne bih imenovao nikoga i optuživao. To je prvenstveno bilo od Federalne uprave civilne zaštite“, kazao je.

Je li rekao da su “malina respiratori” smrtonosno opasni, kao što ga pojedini optužuju, kaže kako nije, ni u jednom trenutku. 

"Rekao sam da za bolesnike u SKB Mostar nisu neophodni i potrebni. A to je izvrgavanje istine”, naveo je.

"Mi i sada imamo dovoljan broj respiratora za naše bolesnike”, odgovorio je.

Komentirajući koliko iza spornih respiratora stoji politika, kaže kako zdravstvo ne može bez politike. 

"To je sigurno. I svaki zdravstveni djelatnik je dio politike. Koliko god mi htjeli priznati ili ne, ako se mi u zdravstvu ne budemo bavili politikom, onda će se politika baviti s nama. I u ovoj situaciji se to sigurno dogodilo. Sama odluka o kupovini respiratora nije donesena na nekoj razini u kojem su trebali više dati učešća zdravstveni djelatnici”, zaključio je Karlović.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.