Klinički zavod za radiologiju Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru

SKB Mostar prvi u BiH izveo postupak naknadnog liječenja operirane aneurizme trbušne aorte, pacijent (74) iz Sarajeva

08.12.2023.
u 08:05

Kako nam objašnjava dr. Markotić, TEGUS platforma pomaže intervencijskim radiolozima tako da u realnom vremenu mentor ili kolega iz druge ustanove promatra rad i izravno komunicira s timom koji se nalazi u intervencijskoj dvorani s pacijentom.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, odnosno Kliničkom zavodu za radiologiju, prvi put u BiH izveden je postupak naknadnog liječenja operirane aneurizme abdominalne aorte, potvrdio je za Večernji list doc. dr. sc. Vedran Markotić, predstojnik Zavoda. Pacijent je 74-godišnjak iz Sarajeva, a nakon uspješno provedenog postupka zahvata i nekoliko dana provedenih u bolnici, otpušten je na kućno liječenje i osjeća se dobro.

Naime, Klinički zavod za radiologiju SKB-a Mostar nedavno je implementirao TEGUS platformu u dvorani za intervencijsku radiologiju, a platforma se sastoji od kamere izrazito visoke razlučivosti, komunikacijskog uređaja (visoko kvalitetne slušalice i mikrofon koji se pričvršćuju na operatora) i softverske platforme koja omogućuje online povezivanje u stvarnom vremenu (bez vremenske odgode u prijenosu slike i zvuka). Kako nam objašnjava dr. Markotić, TEGUS platforma pomaže intervencijskim radiolozima tako da u realnom vremenu mentor ili kolega iz druge ustanove promatra rad i izravno komunicira s timom koji se nalazi u intervencijskoj dvorani s pacijentom.

Dvorana za intervencijsku radiologiju SKB Mostar, dr Gojko Bogdan pri radu uz asistenciju TEGUS platforme

- Na taj način mogu se obavljati komplicirani zahvati u intervencijskoj dvorani pod mentorstvom iskusnijih liječnika iz drugih ustanova, učiti nove procedure i razmjenjivati mišljenja te iskustva tijekom samih zahvata. Jedan od promotora ideje primjene ove platforme bio je i dr. Andrej Afanasjev iz Litve, koji je bio gost prošlogodišnjega, I. radiološkog simpozija u Mostaru. Suradnja s dr. Afanasjevom pokazuje važnost međunarodne suradnje i uložen trud u njezino uspostavljanje na Kliničkom zavodu za radiologiju SKB-a Mostar - kaže nam dr. Markotić, inače i predsjednik Organizacijskoga odbora Simpozija.

 

Nova metoda liječenja, translumbalna embolizacija aneurizmatske vreće abdominalne aorte

Dr. Afanasjev pomogao je u organizaciji i realizaciji edukacije dijela tima intervencijske radiologije iz Mostara, a koji su gostovali u njegovoj bolnici u Litvi, razmijenili iskustva te se upoznali s načinima rada čovjeka koji je zasigurno pionir razvoja intervencijske radiologije u Litvi. Zahvaljujući stečenim znanjima i iskustvima, nedavno su članovi tima za intervencijsku radiologiju pod vodstvom dr. Gojka Bogdana preko navedene platforme obavili translumbalnu embolizaciju aneurizmatske vreće - postupak naknadnog liječenja ranije operirane aneurizme abdominalne/trbušne aorte, i to kod 74-godišnjeg pacijenta iz Sarajeva koji je prije 15 godina operirao aneurizmu abdominalne aorte s plasiranim stent graftom (graft protezom).

- Ovu je metodu liječenja, prema našim saznanjima, prvi put u BiH primijenio dr. Gojko Bogdan sa svojim timom na Kliničkom zavodu za radiologiju SKB-a Mostar, i to upravo posredstvom mentorstva preko TEGUS platforme - objašnjava nam dr. Markotić.

Dvorana za intervencijsku radiologiju Kliničkog zavoda za radiologiju Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru

 

Inače, Klinički zavod za radiologiju SKB-a Mostar prepoznat je kao centar koji se posljednjih godina ubrzano i kvalitetno razvija te samim time ima veliki potencijal, a što je upravo omogućilo provedbu jedne ovakve platforme. TEGUS platforma, ulaganja u edukaciju članova tima za intervencijsku radiologiju i tehničke kapacitete znatno će pomoći u daljnjem razvoju kliničkog Odjela za intervencijsku radiologiju. Zavod ima najmoderniju dvoranu za intervencijsku radiologiju u BiH i ide u smjeru da postane vodeći centar za intervencijsku radiologiju u državi. Dr. Gojko Bogdan, voditelj kliničkog Odjela za intervencijsku radiologiju, i doc. dr. sc. Vedran Markotić, predstojnik Zavoda, izrazili su veliko zadovoljstvo razvojem odjela i zavoda te najavljuju slične nove projekte u skoroj budućnosti.

Dr Gojko Bogdan, doc dr Vedran Markotić, dr Andrej Afansjev s članovima organizacijskog odbora I.radiološkog simpozija u Mostaru

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije