Derventa

Skauti iz Bruxellesa u Posavini

14.07.2017.
u 11:00

Dvanaest mladića – skauta, u dobi od 16 do 18 godine, članova katoličke skautske organizacije sv. Andrije iz Bruxellesa, (koja broji oko 500 članova) sa svojim duhovnikom Lucom Terlinderom boravili su u ljetnom kampu, prvi put organiziranom u župi sv. Marka Evanđelista, na Plehanu kod Dervente.

Tijekom boravka u Bosanskoj Posavini mladi skauti članovi katoličke skautske organizacije sv. Andrije iz Bruxellesa nastojali su u kratkome vremenu postati dio Bosanske Posavine, upoznajući njezine ljepote, kulturu, tradiciju, vrednote.

Inicijator susreta gvardijan fra Anto Tomas u župi sv. Marka Evanđelista na Plehanu povjerio je mladima da je uz druženje, razne sportske i društvene igre kroz koje se međusobno upoznaju, najvažnije da ojačaju svoju vjeru, upoznaju plehanski kraj i Bosansku Posavinu te budu na korist lokalnoj zajednici.

Dvojezična misna slavlja

Skauti, članovi katoličke skautske organizacije sv. Andrije iz Bruxellesa, sami su financirali svoj boravak, pripremali objede i uz to uključili u razne poljske radove.

Posjetili su i predstavnike svih triju vjerskih zajednica u Derventi, a obišli su i nekoliko susjednih franjevačkih župa gdje su se susreli s povratnicima.

Oduševili su se gostoprimstvom plehanskih franjevaca i iznenadili suživotom na tom području unatoč stradanjima u zadnjem ratu.

Nije im bilo teško urediti igralište nekadašnje osnovne škole na kojem su organizirali zajedničko druženje s mladima iz susjednih franjevačkih župa Gornje Dubice i Potočana.

Nakon sportskih igara, dan su završili dvojezičnim misnim slavljem ispred plehanske novoizgrađene crkve sv. Marka.

Predvodeći misno slavlje uz domaćeg župnika i gvardijana fra Antu Tomasa i župnika u Potočanima fra Antu Zrakića, fra Mijo Šuman, župnik u Gornjoj Dubili, mladima iz Bruxellesa zahvalio je na dolasku u područje koje je u zadnjem ratu najviše stradalo i iz kojeg je sve katoličko stanovništvo 1992. prognano. U Derventskom dekanatu živi tek oko 3000 povratnika, a prija rata je bio 48.481 katolik.

Važnost rada s mladima

Fra Anto Tomas ističe važnost rada s mladima, napose u tom opustošenom i ranjenom posavskom kraju. Zahvalio je na suradnji misionaru fra Tomi Anđiću koji djeluje u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Bruxellesu te izrazio nadu da projekt postane tradicija. Riječi zahvale uputio je i domaćim i svećenicima iz susjednih župa kao i Josipu Jazviću, bogoslovu provincije Bosne Srebrene. Gosti su sa svojim operaterima te voditeljem i duhovnikom fra Franjom Daliborom Stjepanovićem pohodili povratnike u nekoliko porušenih franjevačkih župa, a jedan dan proveli su i sa štićenicima Terapijske zajednice “Izvor” koja je angažirana na rehabilitaciji ovisnika na Plehanu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije