kršenje izbornog zakona

Skandalozno: Samo u BiH birački popis moći će se mijenjati i nakon izbora

21.10.2020.
u 21:45

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH na posljednjoj sjednici praktički je poništilo svoju prethodnu odluku o zaključenju biračkoga popisa pa će se u ovaj dokument moći intervenirati i nakon održanih izbora zakazanih za 15. studenog, što je nezabilježeno u modernoj demokratskoj praksi svijeta te je zapravo potvrdilo “principijelnost” aktualnog saziva ove institucije koja je i imenovana na nezakonit način, piše Večernji list BiH.

Naime, SIP je na 63. žurnoj sjednici, održanoj 8. listopada ove godine, donio odluku o zaključivanju i potvrđivanju središnjeg biračkog popisa za lokalne izbore 2020. godine i objavljivanju broja birača za svaku osnovnu izbornu jedinicu.

Banana-republika

“Popis je zaključen sa stanjem na dan 1. listopada 2020. godine prema kojem se u središnjem biračkom popisu nalaze ukupno 3,283.194 birača”, stoji u objavi na službenoj stranici SIP-a BiH. 
No, na sjednici u ponedjeljak SIP je odlučio kako će, praktički, središnji birački popis biti “otvoren” pa će se u njega moći intervenirati čak i nakon okončanja izbora zakazanih u svim lokalnim sredinama, izuzev Mostara, 15. studenog. To se nikada do sada nije dogodilo čak ni u Bosni i Hercegovini, a kamoli drugim zemljama koje sebe nazivaju demokratskim.

Osim u banana-republikama ili onima u kojima je SIP nametnut političkim diktatom vodećih bošnjačkih i oporbenih stranaka uz preglasavanje Hrvata te dominantnih srpskih političkih predstavnika. 
Sudjelujući na jučerašnjoj sjednici, na koju se uključio telefonski jer se nalazi u izolaciji, član SIP-a iz Mostara Vlado Rogić ukazao je na opasnosti otvaranja biračkoga popisa i njegova modificiranja. 
“Prihvaćam sve točke koje je predložila služba, ali ne mogu prihvatiti odluku o postupanju SIP-a u cilju očuvanja integriteta središnjega izbornog popisa. Mi smo tijekom ovoga proces od početka prijava pa sve do danas izvršili puno promjena koje smo, jednostavno, trebali objaviti prije izbornog procesa. Tako da apsolutno svi budu upoznati na isti način pod jednakim uvjetima i pod istim okolnostima”, rekao je Rogić na toj sjednici. On je na kraju jedini glasovao protiv odluke većine članova SIP-a. A svoje je razloge dodatno obrazložio na sjednici.

Zbunjeni birači

“Do 1. listopada mijenjali smo i zauzimali stajališta te smo na određeni način unijeli nesigurnost. Dobre izborne prakse kažu da se za vrijeme izbornog procesa u izbornoj godini one ne mijenjaju. Ja sam na kolegijima imao jedno stajalište, neki su me poduprli, neki nisu. Na ovaj način sebi dajemo diskrecijsko pravo koje nije u skladu s normama i kodeksom i bojim da će tu biti onih situacija koje će dodatno zbuniti birače, odnosno glasače i da nećemo ni pred javnošću sve moći objasniti kada se, nakon što se dva-tri dana nakon što se uđe u izborni proces ili pet dana nakon izbora, neki budu skidali s biračkog popisa ili im na drugi način bude onemogućeno pravo”, ustvrdio je Rogić. On se, također, jednako kao i ostali kolege, usprotivio zloporabama u izbornome procesu koje su otkrivene s dopisnim glasovima iz inozemstva.

“Naravno da sam protiv svih zloporaba u izbornom procesu i sankcioniranju svih nezakonitih ponašanja”, zaključio je Rogić. 
Jednako koliko su problematične nezakonite prijave birača, odnosno zloporabe drugih osoba da prijave one koji se i ne nalaze u Bosni i Hercegovini ili pak nisu bili zainteresirani za glasovanje, tako i odluka SIP-a da se unutar ovoga tijela može manipulirati brojem dopisnih glasova iz pojedinih sredina otvaraju opravdane sumnje da će raditi u interesu stranaka SDA, SDS-a i PDP-a te DF-a koje su nezakonito imenovale sadašnji saziv SIP-a.

Jedan od njih, Suad Arnautović, otišao je na posljednjoj sjednici i korak dalje tražeći da u dokumentu koji treba usvojiti SIP bude i članak vezan za traženje međunarodne pravne pomoći koji je ranije usvojen na kolegiju SIP-a BiH. Članica SIP-a Irena Hadžiabdić objasnila je kako SIP može inicirati podnošenje molbi zemljama u kojima su registrirani birači za glasovanje zbog osiguranja izbornog procesa. •

 

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
22:01 21.10.2020.

Svi koji budu glasali u ime mrtvih ce dobiti zatvor i astronomske kazne. I budzet ce malo da se napuni od lopovskih rabota i para.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije