franjevački samostan visoko

Sjemeništarcima darujte pisaće strojeve

23.12.2017.
u 11:45

Ako imate stari pisaći stroj koji vam smeta, zauzima prostor i ne znate što biste s njim, predajte ga u Franjevački samostan sv. Bonaventure u Visokom, točnije u njihovu Franjevačku klasičnu gimnaziju. Rado će ga uzeti i bit će vam zahvalni na vrijednom daru, koji im je vrlo potreban i koristan.

Obuka učenika

Dobri stari stroj, koji je ugledao svijetlo dana sredinom 19. stoljeća i vjerno služio sve do 80-ih godina prošlog stoljeća, kada su ga istisnula osobna računala i pisači, još nije posve otpisan i može poslužiti.

U visočkoj Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji učenici se obučavaju kako se na njima tipka i rukuje. Za to služi posebna učionica, u kojoj su na školskim klupama postavljeni pisaći strojevi s kojima raspolažu i koji su ispravni.

- Sastavni dio predmeta informatike je daktilografija, u kojoj učenici uče pravilno tipkati sa svih deset prstiju. Na tipkovnicama i računalima to mogu lagano činiti jer samo prstima dodiruju slova, gotovo ih i ne dižu, ne moraju paziti na povratni dio, a na pisaćem stroju imate i silazak i dizanje. Morate podignuti prst, inače će sljedeće slovo udariti ono prethodno pa će se sve zaglaviti.

Kada tu tehniku svladaju, onda daleko brže tipkaju. I, naravno, ocjena je vrlo visoka, primjerice, prošle godine smo imali maksimalno 820 otkucaja u dvije minute, koliko je postigao jedan dječak. U tome se mogu i natjecati, nekada pošaljemo nekoga na natjecanje iz daktilografije - objašnjava fra Franjo Radman, gvardijan Franjevačkog samostana sv. Bonaventure u Visokom i profesor informatike i sociologije u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji.

Fra Franjo dodaje da je učenicima na početku teško, pogotovo mali prsti ne slušaju, a na mobitelima se uglavnom tipka palcem. Zbog toga je tipkanje na starim pisaćim strojevima ujedno i trening mozga - da i lijeva i desna strana mozga neovisno funkcioniraju, da se razvije motorika svih prstiju, što je važno i za druge vještine, primjerice za sviranje klavira, gitare i drugo. Ističe da tipkanje i korištenje starog pisaćeg stroja ljudima i danas može u nekim prigodama zatrebati - naći će se na nekom mjestu, u planini ili drugdje, gdje nema struje i računala, u župnim uredima trebat će popuniti neki originalni obrazac, tablicu...

Nove snage

- Sjemeništarac sam već treću godinu, naučio sam tipkati na pisaćem stroju još u prvom razredu. Iako su danas u uporabi računala, i ovo nam je potrebno u životu, puno brže se tipka kad se ovo svlada - kaže sjemeništarac Ilija Nakić iz Nove Bile.

No, njihovi stari strojevi su, može se reći, dali svoje i trebalo bi im “novih snaga i svježine”.

- Generacije i generacije su radile i vježbale na njima i dobro su nam potrošeni. Sad nema ni servisa za njih, a trebaju nam, jer često vježbaju skupine po 25 učenika. Zato bi nam dobro došli, da nam ih daruje tko god ih ima. Ima ljudi koji ih bacaju, suvišni su im, a mi ih trebamo - kaže fra Franjo Radman.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije