DOZNAJEMO

Sjedište HNS-a Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača u Mostaru

hns
agencije
10.09.2014.
u 09:02

HNS je institucija od suštinskog značenja za Hrvate kao mjesto za donošenje strateških odluka

Sjedište Hrvatskog narodnog sabora BiH bit će u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, doznaje Večernjak, a jučer su buduće urede obišli predsjednik HNS-a Dragan Čović i Glavnoga vijeća Božo Ljubić. Za vrijeme Herceg Bosne ovi su uredi bili sjedište čelništva tadašnjeg Sabora, a u posljednjih petnaestak godina u njima je sjedište raznih institucija među kojima su i braniteljske udruge. Predsjednici Čović i Ljubić u pratnji Josipa Merdže i Vese Vegara pogledali su buduće urede HNS-a i najavili da će za petnaestak dana biti u funkciji.

‘Otklon’ od HDZ-a

“Dugo nam je trebalo da pronađemo sjedište jer smo stalno u određenim aktivnostima. U konačnici, Hrvatski narodni sabor seli u Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Vjerujem da ćemo za dvadesetak dana uspjeti tehnički urediti ovaj prostor, kako bi barem predsjednik Glavnog vijeća HNS-a mogao održavati aktivnosti, sazivati sastanke. Nadam se da će do izbora biti završeni svi poslovi, od naše adrese i svega što pravno trebamo učiniti kao Predsjedništvo HNS-a. Mislim da ćemo stvoriti sve pretpostavke da ono što svi govorimo ostvarimo u djelu”, rekao je Čović nakon što je obišao uredske prostorije. Pojasnio je da će se nakon izbora krenuti s reorganizacijom HNS-a, sukladno dokumentima koji će se usvojiti nakon registracije, kako bi HNS zaživio u punom kapacitetu, ali ne više u zgradi HDZ-a, zbog čega se ovaj projekt i vezao uz ovu stranku. “Na taj bi ga način pomalo fizički otklonili od pojedinačnog političkog utjecaja”, ocijenio je Čović.

Zajedništvo

Ljubić to doživljava kao važni zaokret, jer se ‘HNS kao krovno političko i predstavničko tijelo Hrvata u BiH vraća i simbolički svojim korijenima, vraća se kući’. “Najvažnija zadaća HNS-a i danas, a i nakon izbora jeste izgradnja političkog i institucionalnog zajedništva. HNS po meni, ima vrlo važnu ulogu u povezivanju hrvatskih općina i županija politički i institucionalno, sukladno postojećem Ustavu i zakonima. U tome smislu uloga HNS-a se nastavlja nakon izbora angažiranjem na ostvarivanju hrvatske jednakopravnosti u BiH. No, i kada se riješi ono što se često svodi pod hrvatsko pitanje, odnosno izjednači ustavna pozicija hrvatskog naroda, uloga HNS-a ne prestaje, smatra predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić.

Ključne riječi

Komentara 1

RO
rosa
11:56 10.09.2014.

Samo Krešić ne vidi da HDZ BiH ima dva sjedišta.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?