Udruga “Minores”

Siromašni Božić slave samozatajno i bez blještavila, onako kako i žive

14.12.2017.
u 09:00

Bliže se božićni blagdani i razdoblje u godini kada se najviše troši. Gradovi su raskošno okićeni, iz izloga trgovina blješte raznovrsni darovi, božićni sajmovi mirišu na kuhano vino i fritule, a sve odiše blagdanskim raspoloženjem, piše Večernji list BiH. Za mnoge je ovo razdoblje najveseliji dio godine, barem za one koji si mogu priuštiti da uživaju u blagdanima. No, što je s onima s margine društva, koji žive od dobrote drugih i mrvica s državnog stola? Takvi su prisiljeni pomoć potražiti od dobrotvornih udruga. Jedna od udruga koje pokušavaju približiti božićni duh potrebitima u Mostaru je Udruga “Minores”. Za beskućnike i socijalno ugrožene obitelji brinu tijekom cijele godine, a za Božić se organiziraju posebne akcije.

Božićne akcije

“Za Božić planiramo niz akcija. U prvom redu, to će biti naš već tradicionalni “Paket za obitelj”, gdje će građani, ako žele, prema vlastitom nahođenju spremiti paket trajnih prehrambenih namirnica za neku od naših obitelji. Dalje, krajem ovoga tjedna na šetalištu Nikole Šubića Zrinjskog ulični svirači će svaku večer uveseljavati prolaznike te sav prihod od njihove zarade, kao i svake godine, ide za pomoć našim beskućnicima i socijalno ugroženima. Nadamo se pozitivnom odgovoru i od trgovačkih lanaca za prikupljanje trajnih prehrambenih proizvoda i higijenskih potrepština. Kao i svake godine, uspostavit ćemo suradnju s pojedinim vrtićima i osnovnim školama, kako bismo naše najmlađe uključili u pomaganje onim najpotrebitijima”, rekla je Anica Ištuk, jedna od članica Udruge.

Zima sa sobom donosi niske temperature i nevrijeme. Prethodnih dana kiša, olujni vjetar i snijeg zahvatili su cijelu BiH i načinili velike štete, a mnogi i prije toga nisu imali krov nad glavnom i topao dom. Posebno u zimskim mjesecima Udruga “Minores” pokušava svojim štićenicima olakšati njihovu tmurnu svakodevicu. “Svaka zima je prilično stresno razdoblje za beskućnike i socijalno ugrožene. Trudimo se pomoći im prvenstveno u nabavi drva za ogrjev (za one koji imaju tu mogućnost), tople obuće, odjeće, madraca, jorgana. Ukratko, svega onoga što može ugrijati čovjeka”, kazala je Ištuk.

Resocijalizacija beskućnika

Trenutačno na prostoru Mostara Udruga u svojoj evidenciji ima tridesetak socijalno ugroženih obitelji, no kažu da taj broj, nažalost, raste. “Imajući na umu da je “Minores” tek jedna od organizacija koja se bavi humanitarnim radom, a korisnici različitih organizacija nisu isti, dolazimo do zapanjujućeg i poražavajućeg broja socijalno ugroženih obitelji u našem gradu”, kazala je za Večernji list Ištuk.

Resocijalizacija beskućnika je krajnji cilj Udruge “Minores”, zbog čega veliki dio svojih snaga ulažu u izgradnju Centra za resocijalizaciju, gdje bi tim stručnih ljudi, sastavljen od psihologa, pedagoga i socijalnog radnika, pomagao svakom korisniku uključiti se u društvenu zajednicu i postati društveno koristim pojedincem. Ne postoje neki konkretni poslovi koji se nude za beskućnike, većinom se za njih pronađe neko privremeno rješenje. “Riječ ‘beskućnik’, nažalost, još uvijek stvara kočnice u svijesti naših sugrađana. Tako da i jedan od važnih dijelova resocijalizacije jest svakako podizanje svijesti o beskućništvu u našem gradu. Nekolicina naših beskućnika je uspjela zarađivati ili trenutačno sebi zarađuje koliku-toliku plaću, što im prvenstveno pomaže u očuvanju vlastite egzistencije, ali svakako i daje osjećaj pripadnosti i ljudskoga dostojanstva”, rekli su iz Udruge “Minores”. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?