Egzodus liječnika iz BiH i regije

Siromašni Balkan školuje medicinski kadar za bogatu Europsku uniju

liječnici
Foto: VL FOTO
22.02.2015.
u 10:58

Liječnici i medicinsko osoblje iz BiH i zemalja regije masovno odlaze u Njemačku, Austriju, skandinavske zemlje...

Posljednjih dana hrvatski mediji objavili su podatak da su od ulaska Hrvatske u Europsku uniju 923 liječnika zatražila dokumentaciju za rad u inozemstvu, a 135 je iskazalo interes za dolazak u Hrvatsku, najviše liječnika iz BiH i Srbije koji imaju hrvatsko državljanstvo. Prema podacima zavoda za zapošljavanje, samo u prošloj godini oko 600 zdravstvenih djelatnika iz BiH otišlo je na rad u Njemačku, i to u okviru sporazuma koji je BiH potpisala sa Slovenijom i Njemačkom. Pravu statistiku o broju medicinskih djelatnika koji su napustili BiH nitko ne zna jer veliki broj osoba BiH napušta privatnim migracijskim kanalima. Migracije liječnika i medicinskog osoblja iz balkanskih zemalja privukle su pozornost i austrijskog dnevnika ‘Der Standard’ koji je objavio članak pod naslovom ‘Bijeg liječnika ugrožava zdravstvene sustave na Balkanu’ u kojemu se navodi da je samo iz Hrvatske emigriralo više od 800 liječnika te da se sa sličnim problemima susreću i zemlje u regiji.

5000 nezaposlenih medicinara

Oko 500 liječnika iz Srbije prošle godine je otišlo u inozemstvo, između 400 i 500 otišlo je iz Bugarske, a najviše iz Rumunjske 2450. U Bugarskoj pak 80 posto studenata medicine planira nakon diplome emigrirati na zapad EU-a, pokazala je anketa iz kolovoza prošle godine, a ako se u obzir uzme da je ta zemlja najsiromašnija članica EU-a, jasno je zašto odlaze mladi liječnici. Balkan je u 2015. ušao s više od 2,324.000 nezaposlenih. Na zavodima za zapošljavanje u BiH je oko 547.300 osoba, a među njima je i znatan broj medicinskih djelatnika. Prema nekim podacima, u BiH je nezaposleno oko 5000 medicinara, od toga oko 3000 u FBiH i oko 2000 u RS-u. Zabrinjavajući odlasci liječnika zabilježeni su u USŽ, naime, iz Krajine odlaze mladi liječnici, educirani liječnici specijalisti i subspecijalisti. u Županijskoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću radi svega jedan onkolog, a nedostaje kardiologa, anesteziologa i pulmologa. S druge strane, deficitarni kadar koji su školovali za svoje potrebe otišao je u zemlje EU-a.

Početna plaća 2200 eura

Najpopularnije države za migraciju su Njemačka i Austrija, a potom skandinavske zemlje i Velika Britanija. U Srbiji specijalist može zaraditi do 900 eura mjesečno. U Hrvatskoj prosječna primanja 20.000 liječnika su oko 5200 kuna (675,98 eura). Nakon 20 godina radnog iskustva, plaća se povećava na 9000 kuna (1169 eura). U Rumunjskoj su plaće između 250 eura i 1500 €. Njemačke i austrijske bolnice na sajmovima zapošljavanja i web-stranicama privlače liječnike iz nerazvijenih zemalja s početnom plaćom od 2200 eura neto. Prema podacima njemačke liječničke komore, samo u prošloj godini u toj zemlji je radilo više od 35.000 stranih liječnika. Najviše ih je iz Mađarske, Bugarske, Grčke, Rumunjske i Sirije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije