Širokobriježani hodočastili Gospi

Širokobriježani hodočastili Gospi Lourdes mjesto molitve, ozdravljenja, hodočasnika...

24.06.2018.
u 18:39

Nakon što smo obišli svetišta u Italiji, nas četrdeset hodočasnika iz Hercegovine stiglo je u Lourdes koji je bio i glavni cilj našega hodočašća. Stigli smo u večernjim satima, uspjeli smo pogledati drugo poluvrijeme utakmice Hrvatska - Nigerija. Naš umor je nestao kada smo dočekali kraj utakmice. S nama su slavili i vlasnici hotela, ističući kako se vesele zbog pobjede Hrvatske, uvjeravajući nas da se ni Argentini “ne piše” dobro, ispostavilo se kasnije da su bili u pravu.

Nezaboravni dani

Kao i obično, dan započinjemo svetom misom u jednoj od mnogobrojnih kapelica na samom mjestu ukazanja Gospe Lurdske Bernardici. Naime, između 11. veljače i 13. lipnja 1858. godine 14-godišnja djevojčica Bernardica Soubirous doživjela je viđenja u jednoj spilji uz rijeku Gave de Pau, blizu svoga rodnoga grada Lourdesa, podno francuskih Pireneja. Bernardica je išla skupljati drva kako bi održala vatru u svojoj siromašnoj obiteljskoj kući. Kada je htjela prijeći preko potoka, čula je poziv, okrenula se i vidjela “jednu lijepu ženu, obučenu u bijelo s plavim pojasom i krunicom u ruci”. Uzela je i Bernardica krunicu što ju je imala kod sebe i počela moliti na poziv “Gospođe u bijelom”. Molile su zajedno pet otajstava, potom je “Gospođa u bijelom” nestala. Tijekom nekoliko dana Bernardica je imala 18 ukazanja. Kao i ostale vidjelice u drugim mjestima, Bernardica je imala problema s vlastima.

U jutarnjim satima, u tišini i sabranosti uputili smo se do monumentalnog lourdskog križnoga puta uz mnoštvo informacija koje nam je priopćavao naš voditelj fra Stipe Biško.

U molitvi, pjesmi, ali i tišini, uz strmine koje asociraju na Kalvariju, obišli smo četrnaest postaja križnoga puta koji se sastoji od kolosalnih skulptura od lijevanoga željeza, čija veličina odgovara veličini ljudi. Pogledali smo Bernardičinu rodnu kuću, mlinicu, ali i kuću (zatvor) gdje je živjela sv. Bernardica.

Iznad spilje ukazanja izgrađeno je prekrasno svetište s tri crkve i trgom. Prvog dana našeg boravka u Lourdesu posjetili smo upravo Trg svetišta u sklopu kojeg se nalazi bazilika Sv. krunice. Njezina ogromna kupola smjestila se u visini kripte, kapelice koja je na samoj stijeni spilje. Ta je kapelica podnožje glavne bazilike koja dominira svetištem. Taj arhitektonski ansambl od tri crkve, koje se nalaze jedna iznad druge, zaokružuje velika bazilika sv. Pija X., koja se nalazi pod zemljom i koja može primiti više od 20 tisuća hodočasnika. Ispod crkve nalazi se spilja ukazanja, a na lijevoj strani izvire potok koji opskrbljuje slavine i bazene iz kojih hodočasnici pune vodu. Sveta misa za nas je priređena u samoj spilji.

Iza ručka imali smo priliku okupati se u izvorskoj vodi. Mnoštvo vjernika i bolesnika čekalo je moleći krunicu. Sam ulazak u te pripremljene bazene poseban je doživljaj. Susreli smo se s velikom ljubaznošću volontera. S vama mole Zdravomariju i zaziv: “Majko Božja Lurdska, moli za nas“ i “Sveta Bernardice, moli za nas...”. Potom vas urone u vodu čija je temperatura oko 15 stupnjeva. Po izlasku se obučete, ali, ono što je čudesno, nakon nekoliko sekundi ne osjećate da ste mokri, nego suhi. Malo kasnije bili smo svjedoci događaja koji će mi ostati u sjećanju cijeloga života. Nikada nisam vidio toliko ljudi u kolicima na jednom mjestu. Nisam ih mogu prebrojiti, ali bile su ih na tisuće. Isto toliko i volontera koji su se brinuli o tim ljudima. Sve sam to vidio na križnom putu koji se odvijao pred desetak tisuća posjetitelja. Kažu da ih u tu dvoranu može stati 20 tisuća. Uz pjesme i molitvu, vidio sam i suze naših hodočasnika.

Kad već govorim o mnoštvu, moram napomenuti da sam taj dan vidio i tisuće motorista koji su slavili svetu misu. Kakvi bi to bajkeri bili kada ne bi i bučnim radom motora upozorili na svoju nazočnost.

Lourdes je bio mali trgovački grad koji leži u podnožju Pirineja. U to vrijeme najistaknutiji dio grada bio je utvrđeni dvorac. Nakon ukazanja Blažene Djevice Marije djevojčici Bernadetti - Bernardici Soubirous, Lourdes se razvio u veliko turističko odredište kao marijansko svetište. Danas Lourdes ima populaciju nešto manju od dvadeset tisuća stanovnika, ali je sposoban prihvatiti i 5,000.000 hodočasnika te turista svake sezone.

No, to još nije kraj našeg prvog dana boravka u jedinstvenom mjestu okupljanja u obnovi i ponovnom pronalaženju vjere. Kako rekoše, za bolesnike je to nada u ozdravljenje, za sve ostale to je mjesto ohrabrenja, razlog nade, prostor kontemplacije. Večer smo proveli u nezaboravnoj procesiji sa svijećama, uz molitvu krunice i marijansku himnu “Ave Maria”, stapajući se u zajedničku hodočasničku kolonu. Te večeri na Trgu svetišta prelijepo je bilo susreti predstavnike svih rasa sa svih kontinenata, okupljene u jednoj zajednici koja kleči pred kipom okrunjene Bogorodice, polaže ruke na križ, pali svijeće i pjeva.

Ljepote Milana

Puni dojmova i umorni od tolikih događanja, odlazimo na spavanje. Nakon jutarnje mise odlazimo autobusom u Biarritz, luksuzni grad na obali Atlantskoga oceana u popularnom turističkom odredištu za surfere i sve ostale turiste. Posebno nas se dojmila stijena povezana s kopnom na moru zahvaljujući metalnom šetalištu. Tu je okrunjen kip Djevice, podignut redoslijedom ribara kako ne bi zaboravili njegovu čudesnu noćnu turneju tijekom oluje. Vraćamo se uvečer i opet na procesiju sa svijećama. Došlo je vrijeme povratka, no u programu su nam posjet i razgledanje znamenitosti u Milanu, inače ekonomskom središtu Italije, gradu bankarstva, industrije i modnih kuća, koji leži na temeljima impresivnog kulturnog nasljeđa umjetničkih galerija i crkava. Glavna odrednica je Milanska katedrala ili skraćeno Duomo, jedna od najljepših gotičkih katedrala na svijetu. Izrađena je od bijelog mramora, a njezina čipkasta struktura dominira cijelim vanjskim dijelom. Zanimljivo je da katedrala ima 135 tornjeva, 3400 skulptura te kapacitet za 40.000 ljudi. Najviši toranj visok je 106,5 metara i obvezno se treba popeti na vrh katedrale kako biste uživali u spektakularnom pogledu na Milano. Zahvaljujući našem Biški, ali i organizatoru, G-touru, imali smo privilegij slušati misu našeg fra Stipe u središtu te građevine. No, fra Stipe nas je, kako sam reče, počastio te smo posjetili i najbolje očuvane utvrđene zidine francuskog grada Carcassonnea. Stari utvrđeni grad Carcassonne je izvrstan primjer srednjovjekovnih utvrda čiji masivni zidovi datiraju još iz kasne antike, a okružuju dvorac i okolne građevine, ulice i gotičku katedralu. Našem putovanju je kraj, trebamo se još vratiti u Široki Brijeg. Stigli smo navrijeme i ovoga puta mogli smo pogledati utakmicu Hrvatske s Argentinom, i to cijelu. A imali smo što i vidjeti.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?