405 zahtjeva

Širokobriježani će još čekati isplatu odštete nakon olujnog vjetra

07.06.2019.
u 20:00

Posljedice olujnog vjetra koji je prije nekoliko mjeseci napravio ogromnu štetu na imovini Širokobriježana još su vidljive. I dalje su u svježem sjećanju 22. i 23. veljače kada je vjetar “parao” ciglu s krovova kuća koja je padala po automobilima i mnoge tako oštetila. Vjetar je čupao stabla i u središtu grada koja su potom završila na prometnicama, piše Večernji list BiH. 

Utvrdili točan iznos

Tada je u Širokom Brijegu oštećeno više stambenih objekata, ali i vozila. Stradali su krovovi obiteljskih kuća, automobili, plastenici, reklamni panoi... Zbog toga je u Širokom Brijegu proglašeno i stanje elementarne nepogode, a povjerenstva su, nakon prijava građana, krenula obilaziti i evidentirati nastale štete.

- Ukupno je zaprimljeno 405 zahtjeva te su formirana tri stručna povjerenstva koja su obišla lokacije i utvrdila točan iznos nastale štete. Grad Široki Brijeg preko Civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije i Federalne uprave civilne zaštite zatražit će dio potrebnih sredstava od viših razina vlasti. Kada je u pitanju isplata naknade za štetu, još nije poznato kada bi ona mogla početi jer je nakon prikupljanja svih podataka izvješće poslano Gradskom vijeću na razmatranje, a na njima je sada onaj teži dio posla oko osiguranja sredstava te određivanje načina raspodjele - kazao je Željko Vukoja iz Civilne zaštite Grada Širokog Brijega.

Iz izvješća povjerenstva evidentno je da oni predlažu kako bi trebalo osigurati jednokratnu novčanu pomoć za saniranje dijela šteta vlasnicima oštećenih materijalnih dobara koji su u roku prijavili štetu i kojima je šteta obračunata u skladu s važećim propisima. Dok je većina oštećenih objekata već odavno sanirana, neki objekti još čekaju da budu dovedeni u prvotno stanje.

- Zamijenio sam crijep i samare na krovu te stavio nove limove na okapnice. Malo sam popravio i oluke, ali oni su zreli za zamjenu. Vjetar ih je izmotao i oštetio i više ne služe svojoj namjeni. Puštaju vodu i plašim se da će oštetiti fasadu. Moram ih zamijeniti što prije. Takvi ne smiju ući u zimu - kaže nam Širokobriježanin, jadan od onih 405, koji su podnijeli zahtjev i očekuju da će im Grad u tome pomoći.

Pomoć socijalno ugroženima

I u Gradu, kao i u Civilnoj zaštiti, potvrđuju kako se svakodnevno susreću s oštećenicima koji pitaju kada će stići novac.

- Na Gradskom vijeću usvojeno je izvješće o procjeni šteta nastalih uslijed prirodne nepogode, orkanskog vjetra, na području Grada Širokog Brijega. Prirodnom nepogodom zahvaćeno je cjelokupno područje Grada Širokog Brijega, dakle, na površini od 387,6 četvornih kilometara. Bilo je i ozlijeđenih, a sva je sreća da nije bilo ljudskih žrtava. Mi ćemo, naravno, uz sredstva koja ćemo sami izdvojiti, tražiti potporu viših razina, i Županije i Federacije, i kad budemo znali čime točno raspolažemo, onda ćemo pokušati pomoći u saniranju šteta. Mislim kako smo posao dosta korektno radili i da nije bilo značajnih primjedbi. Onima koji su imali značajniju štetu posebice treba pomoći, a pokušat ćemo pomoći i u sanaciji manjih šteta onima koji su socijalno ugroženi - rekao je predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić, dipl. ing.

Prema nalazima povjerenstva, nakon obilaska prijavljenih šteta, ustanovljena je ukupna izravna šteta u iznosu od 431.309,60 KM. Svakako, neizravne posljedice daleko su veće. Šteta na stambenim građevinama iznosi 147.438,42 KM te na motornim putničkim vozilima 67.309,60 maraka. Najviše sredstava trebat će izdvojiti na: poljoprivredna dobra - plastenike, pčelarsku opremu, radioodašiljače, otvore - vrata i prozore, reklamne panoe, vrtne garniture, ugostiteljsku opremu... Kod ovih stavki ukupno je evidentirana šteta od 216.052,44 KM.

Kada će sredstva stići do oštećenih osoba te u kolikom iznosu će se troškovi refundirati, za sada nemaju odgovora ni djelatnici Grada Širokog Brijega ni iz Civilne zaštite. Nedavne vremenske nepogode koje su poharale dijelove Bosne te izlijevanje vode i poplave vjerojatno će dodatno usporiti priljev sredstava, barem onih s razine Federacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?