Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

SIPA provjerava banke zbog terorizma

23. studenoga 2015. u 22:06 0 komentara 408 prikaza
sipa

Kako otkriti trag novca koji vodi do radikaliziranih skupina u BiH? O tome govore brojni obavještajni podaci koji se drže u tajnosti. Međutim, više nije tajna da se terorizam financira i preko BiH.

Novac za financiranje terorizma 2013. godine stizao je iz jedne prekoocenaske zapadne zemlje, putem službenih mreža za transfer novca, doznaje N1. Novac je uplaćivan na račune ljudi iz radikaliziranih skupina u BiH, čiji su računi bili otvoreni u pojedinim manjim bankama. 

Ovim saznanjima raspolažu obavještane strukture u BiH, i to na osnovu presretnutih razgovora i SMS poruka. Iz Tužiteljstva BiH je potvrđeno da se vodi istraga o pranju novca za podršku terorizmu, ali nisu mogli otkrivati detalje. Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kažu da provjeraju sumnjive transakcije.

"SIPA kontinuirano vrši provjere kod poslovnih banaka u BiH u odnosu na određene transakcije ili osobe, kako one koje su eventualno povezane s financiranjem terorističkih aktivnosti, tako i za druge klijente obveznika", priopćeno je iz SIPA-e.

Osim po selima koje kontroliraju radikalizirane skupne, ili po tome da se naoružanje, prema tvrdnjama državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića, krijumčari preko BiH, Bosna i Hercegovina je sada označena i kao mjesto pranja novca za potrebe terorista, iako u ovoj zemlji postoji Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma. Pitanje je primjenjuje li se ovaj zakon uopće.

Prema obavještajnim podacima, pojedinci iz radikaliziranih skupina prethodnih godina su podizali novac u bankama, gdje su bankarski službenici na šalteru bili oči u oči s potencijalnim teroristima. O tome su u Pravilniku koji je usvojen uz Zakon o sprečavanju pranja novca BiH daju upute kako prepoznati financijera terorizma: 

- Klijent je jako nervozan bez očitog razloga; 
- Klijent je došao u društvu, prati ga se ili promatra; 
- Klijent donosi novac koji prelazi iznose koji, u skladu sa Zakonom, zahtijevaju identifikaciju ili prijavljivanje, a koji klijent nije prebrojao, osim ako je to (nebrojanje) uobičajeno u poslovanju klijenta; 
- Neočekivano plaćanje nenaplativog kredita bez uvjerljivog objašnjenja.

Osobe koje se, prema obavještajnim podacima spominju kao sudionici u financiranju terorizma, povezuju se i s odlaskom na sirijsko ratište. Prema podacima stranih medija, Bosna i Hercegovina je četvrta u svijetu po broju stanovnika koji su se pridružili ISIS-u. U 2015. godini 92 državljanina BiH pridružila su se ovoj terorističkoj organizaciji. Na petom mjestu je Kosovo sa 83 borca. Ispred BiH su Jordan, Tunis i Saudijska Arabija, dok je je među zemljama Europske unije Belgija vodeća po broju pripadnika ISIS-a.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.