Nove manipulacije

SIP nije zakonodavac, neće biti vlasti u FBiH bez izmjena zakona

09.07.2017.
u 07:00

Iako je odlukom Ustavnoga suda BiH, koji je izbrisao odredbe iz dvaju članaka, bezuvjetno potvrđena ulogu konstitutivnih naroda doslovno kao izbornih jedinica u slučaju biranja izaslanika za Dom naroda, ne prestaju manipulativni pokušaji najvećeg dijela bošnjačke politike predstaviti kako zapravo i nije potrebna izmjena Izbornog zakona kako bi se provelo rezultate izbora, piše Večernji list BiH. Tako najglasniji glasnogovornici politike službenog Sarajeva iz Građanskog saveza nisu mogli skriti razočaranje odlukom nazivajući je “nepromišljenom i dokazom nekonzistentnosti te institucije u primjeni pravnih standarda” uspoređujući tu poziciju s apelacijom oko pozicije predsjednika i dvojice dopredsjednika.

Blokade vs. blokada

“Razočaravajuće je da isti standardi nisu primijenjeni i u ovom slučaju koji je neusporedivo važniji i ima veće implikacije”, smatraju iz te stranke, čime pak jasno sugeriraju koliko je političku filozofiju političkog Sarajeva pokolebala ta presuda. 
U istome priopćenju su pak pokušali relativizirati tu istu odluku poručujući kako je moguće održati izbore 2018., kao i izvršiti popunjavanje Doma naroda, što je pak posve suprotno njihovu stavu o nepromišljenom potezu s dalekosežnim posljedicama. Da se izbori mogu provesti, onda ne bi bilo nikakvog razloga za protivljenje odluci Ustavnog suda BiH. Nakon GS-a, naknadnu pamet pokazao je SDP BiH potvrđujući ustvari kako je riječ o jednoj te istoj politici koja se tek ne podnosi zbog personalnih odnosa. 
 “Rješenje za provedbu izbornih rezultata postoji i bez izmjena Izbornog zakona i ono mora biti u skladu s Ustavom FBiH”, zanimljiv je stav SDP-a BiH koji doslovno ignorira Izborni zakon države. Članovi Glavnog odbora SDP-a BiH pozvali su Središnje izborno povjerenstvo BiH da javno kaže kako je moguće osigurati uspostavu Doma naroda Parlamenta FBiH i tako prekine sve špekulacije oko “kompromitacije izbornog procesa jer volju građana iskazanu na izborima nitko nema pravo pokušati poništiti bilo kakvim blokadama”.

Izaslanik iz županije

No, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto smatra kako ne postoji nikakva mogućnost da Središnje izborno povjerenstvo obavi posao zakonodavca i predloži način biranja izaslanika za Dom naroda. Posebice stoga jer su osporene odredbe da se “svakom konstitutivnom narodu daje jedno mjesto u svakoj županiji”. 
 “Jasno je odredbama Izbornog zakona predviđen način izbora izaslanika za Dom naroda, a koji su sada osporeni. Ne postoji formula za njihovo popunjavanje, a drugim odredbama praktično se sada jasno potvrđuje kako se bez toga dijela ne može obaviti popuna”, rekla je za Večernji list Borjana Krišto. 
Pozivanje na Ustav FBiH od SDP-a je, u najmanju ruku, čudno, posebice stoga jer ne propisuje način izbora izaslanika, ali i da sadrži odredbe koje je Ustavni sud BiH osporio, a glasi - Potpoglavlje B članka 10.12. stavak 2. u dijelu koji glasi: “Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakoj županiji” i odredbe Poglavlja 20 - Prijelazne i završne odredbe članka 20.16.A stavak 2. točke a-j Izbornog zakona BiH prestaju važiti sljedećeg dana od dana objave rješenja u “Službenom glasniku BiH”. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije