Zbog niske cijene, nazivaju je “sirotinjska droga”

Sintetička droga čak 800 puta jača od marihuane u BiH još nije zabranjena

droga
13.07.2017.
u 09:00

Sve je više novih sintetičkih droga koje se pojavljuju na tržištu i koje haraju regijom, a imaju razorni učinak na organizam. U Srbiji je nedavno zaplijenjena upravo ta nova droga, sintetički kanabinoid naziva 5F-MDMB-PINACA koji je čak 800 puta jači od obične marihuane i ima strašne posljedice za zdravlje ljudi. Javlja se u obliku smole, bijelog praha, kristala, ulja, biljne mješavine.

Prijeti opasnost

Iz Srbije je preko sustava javnog upozoravanja obavijest o pojavi nove droge odmah poslana u sve zemlje Europske unije te je ona odmah stavljena na listu zabranjenih psihoaktivnih supstancija. No, u BiH to nije slučaj. Kako je za Faktor rečeno iz Federalne uprave policije, ta supstancija nije stavljena na popis opojnih droga, psihotropnih tvari, biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i perkusora. Dakle, ta droga legalno se može prodavati na našim prostorima i nije moguće sankcionirati one koje trguju njome. Upravo zbog toga, ali i činjenica da su takve supstancije znatno jeftinije i koštaju od 10 do 30 KM te da se brzo “prilagođavaju” tržištu, upotreba tih opasnih narkotika mogla bi se munjevitom brzinom proširiti i na području BiH. Osim toga, nove droge su lake za krijumčarenje, policija ih teško pronalazi, a stopa smrtnosti koju izaziva njihova upotreba je ogromna. - U BiH do sada nisu zabilježeni teški slučajevi intoksikacije ovim drogama, rečeno nam je iz Zavoda za alkohol i druge toksikomanije SŽ-a, ali su u nekoliko navrata primljeni pacijenti koji su imali neke od novih tvari u krvi. Međutim, ako se proširi upotreba te droge koju još zovu i “sirotinjskom”, smrtni ishodi uslijed predoziranja mogli bi se značajno povećati. Naime, te droge izazivaju tešku ovisnost zbog svog produljenog djelovanja. Nakon konzumacije, ta vrsta droga značajno oštećuje središnji živčani sustav i izaziva uznemirenost, tjeskobu, zbunjenost, pospanost, halucinacije, konvulzije, pa čak i komu. Također, utječe na rad srca i bubrega, ali i dovodi do bolnih mišića. Istodobno može dovesti i do gubitka vida i govora. - Nove droge imitiraju učinak postojećih droga, ali u pravilu su jače i opasnije jer je nemoguće biti siguran u njihovu kemijsku strukturu pa se tako nikad ne zna koje popratne stvari te droge sadrže i kakav će učinak na kraju imati. Tu ima svakakvog smeća - objasnili su iz FUP-a.

U EU na listi 620 droga

Prošle se godine na području Europske unije pojavilo 60 novih psihoaktivnih supstancija, njihov broj na listi Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama povećan je na 620. BiH kasni s uvrštavanjem novih droga na listu. Dok god nove vrste opojnih droga ne budu uvrštene na listu, ne može se izvršiti procesuiranje osoba kod kojih se pronađe droga, koje preprodaju, krijumčare ili je proizvode. Istraživanja u BiH, posebice kod populacije školske dobi od 15 godina, pokazala su kako je oko pet posto mladih imalo kontakte i koristilo osnovne, najčešće psihoaktivne supstancije, kao što je marihuana. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?