Poslodavci negoduju

Sindikati traže povećanje najniže plaće, najavljuju i prosvjede

radnici
ilustracija
16.07.2022.
u 20:30

Poslodavci tvrde da bi povećanje minimalne plaće značilo bankrot za tvrtke

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u FBiH u svibnju je iznosila 1110 KM i nominalno je viša za 2,8%, a realno za 2,1% u odnosu na travanj. U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za svibanj nominalno je viša za 13%, a realno niža za 1,8%, priopćeno je iz Federalnog zavoda za statistiku, piše Večernji list BiH.

Plaće u BiH realno su znatno niže u odnosu na prošle godine s obzirom na visoku inflaciju. Na to već dulje upozoravaju građani, ali i ekonomski stručnjaci. Plaće su jednostavno postale preniske, čak i za golo preživljavanje.

Minimalac u RS-u 650 KM

Sindikati iz obaju entiteta traže hitno povećanje najniže plaće. Savez sindikata RS-a podnio je zahtjev za sazivanje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća s prijedlogom povećanja minimalca koji sada iznosi 650 KM. Taj iznos pokriva tek 30% mjesečne potrošačke košarice. Uporište za taj zahtjev Sindikat vidi u rastu inflacije koja je iznad 15%, ali i u konstantnom rastu cijena osnovnih namirnica.

- Svjedoci smo ovih dana brojnih istupa poslodavaca kako nije realno i moguće povećanje najniže plaće, no svi argumenti su na našoj strani. Svakodnevno se iskazuje potreba za novim radnicima, uvozom radne snage - istaknuo je Goran Stanković, tajnik Saveza sindikata RS-a, ističući kako je i Vlada svojim zaposlenima povećala plaće, a da je slično uslijedilo i u javnim poduzećima, dok su u gospodarstvu, osim povećanja minimalca, plaće rijetko rasle.

- Nadamo se kako ćemo krenuti u pregovore i da ćemo utvrditi novi iznos najniže plaće - rekao je Stanković ističući kako očekuje da se krajem srpnja ili početkom kolovoza dođe do iznosa najniže plaće. Poslodavci su kategorično protiv povećanja i tvrde da bi im to bila omča oko vrata.

Predsjednik Unije poslodavaca RS-a Saša Trivić rekao je da je za ovu organizaciju neprihvatljivo novo povećanje trenutačne minimalne plaće u RS-u od 650 KM jer bi to moglo izazvati različite probleme u poslovanju gospodarstvenika te gubitak poslova i radnih mjesta. Istaknuo je da je "realno rečeno, najniža plaća u RS-u oko 900 KM jer se uvećava za minuli rad, prijevoz, topli obrok…".

Dok se poslodavci žale kako bi 1000 KM minimalca značilo kraj gospodarstva u RS-u, iz Sindikata poručuju: - Odrecite se dijela profita, pa će novca biti dovoljno za sve.

U FBiH 543 KM

Sindikalni zahtjevi za povećanje minimalca u FBiH u visini 70% prosječne plaće nisu dobili "zeleno svjetlo" Vlade. Hoće li se sindikati u FBiH ujediniti oko borbe za povećanje minimalne plaće, ima li nade za dogovor s Vladom FBiH, jesu li prosvjedi radnika posljednja opcija, nedavno je za N1 komentirao Selvedin Šatorović iz Saveza samostalnih sindikata BiH. Komentirajući kako su političari sebi povećali plaće za 500 KM, kazao je kako su time stavili prst u oko narodu i pokazali da su se apsolutno odrodili od ljudi koji ih biraju na te pozicije. - Drsko i bezobrazno ponašanje. Neki nemaju ništa, neki pregovore imaju u smislu čekanja… A 543 KM najniža je plaća u FBiH. Samo za jedan mjesec dobili su povećanje u tom iznosu - istaknuo je Šatorović. Napomenuo je kako je cijena šećera u Mađarskoj 1 KM, ulja 2,50 KM, a goriva 2,20 KM. - Vlada je zaštitila svoje građane, a podsjećam kako je minimalna plaća tamo 600 eura - rekao je dodajući: - Sve dok je porez na dobit jednak porezu na dohodak, sve dok čisti profit od stotinjak milijuna KM plaćate 10% i dok plaćate porez na plaću od 540 KM 10%, ovakve stvari će nam se događati. Mi smo jedina zemlja na svijetu koja ima ovakav sustav. Ovo je porezni raj za ljude koji ostvaruju dodatni profit na tuđoj muci. Svi love u mutnom.

Više od 70% zaposlenih u FBiH prima plaću do 700 KM, a potrošačka košarica ide prema 3000 KM. Najavio je i da će Savez samostalnih sindikata organizirati prosvjede, a jedini zahtjev je minimalna plaća od 1000 KM. - Vlada ne želi nastaviti socijalni dijalog kako bi se povećala najniža plaća u FBiH. Čvrsto smo odlučili da ćemo u rujnu organizirati masovne prosvjede - ističe Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, prenosi Avaz. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije