Sporazum na štetu službenika

Sindikat tvrdi da su radnicima umanjena prava, pokrenuli spor

radnik
01.05.2016.
u 07:00

Iz Sindikata županijskih službenika tvrde kako su pregovarački timovi ponovno “zavukli ruke” u džepove državnih službenika i namještenika, potpisivanjem produžetka sporazuma o izmjenama i dopunama granskog kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike

Samostalni sindikat županijskih državnih službenika i namještenika oglasio se priopćenjem vezanim uz sporazum između Vlade FBiH i pregovaračkog tima ovog sindikata. Kako kažu, sporazum je potpisan na štetu državnih službenika i namještenika. “Vlade FBiH i županija zajedno sa Samostalnim sindikatom državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH rade državnim službenicima i namještenicima ‘iza leđa’”, tvrde iz Sindikata.

Smanjenje prava

Iz Sindikata županijskih službenika tvrde kako su pregovarački timovi ponovno “zavukli ruke” u džepove državnih službenika i namještenika, potpisivanjem produžetka sporazuma o izmjenama i dopunama granskog kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Naime, 4. ožujka 2016. potpisan je sporazum kojim su dvije godine ranije umanjena prava iz radnog odnosa državnim službenicima i namještenicima, i to da istima pripada naknada za topli obrok 1% od prosječno isplaćene plaće u FBiH i naknada za regres 50%. Iz Sindikata podsjećaju da je ranije potpisani sporazum istekao 7. prosinca 2015. “Vlada FBiH je po hitnim procedurama, na konstantno urgiranje iz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH, iz kojeg su otišli do te mjere da su čak i dostavili pisani primjerak sporazuma vladama, dala suglasnost na prijedlog odluke o davanju suglasnosti na spomenuti sporazum i za čin potpisivanja ovlastila federalnog ministra pravosuđa Matu Jozića”, stoji u priopćenju. “Ovaj čin je”, tvrde iz Sindikata, “za cilj imao pokazati silu vladajućih struktura u sprezi s podobnim sindikatima, naspram zakona i radnika i njihovih istinskih sindikata.

Bez povjerenja Sindikata

Kada je Samostalni sindikat županijskih službenika i namještenika osujetio namjere ranije spomenutih subjekata, odmah je reagirao te na svojoj FB i web-stranici upozorio sve aktere da ne potpisuju sporne izmjene te da one neće biti važeće za Sarajevsku županiju jer je Salih Kruščica odavno izgubio povjerenje većine članova i sindikalnih organizacija u ovoj županiji, navode iz Sindikata. Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH nikako nije mogao potpisati sporni sporazum jer je za to potrebno da ima odobrenje svakog člana pojedinačno, a u SŽ, navodi se, nije to mogao ostvariti jer nitko od članova našeg sindikata nije pristao na to. Samostalni sindikat županijskih državnih službenika i namještenika Sarajevo poduzeo je mjere zaštite svojih članova te je preko svog odvjetničkog tima pokrenuo upravni postupak u Županijskom sudu po osnovi zaštite prava pojedinca koja su zajamčena Ustavom FBiH i njegovim aneksima, a koja su narušena aktom nekog državnog tijela ili institucije, kojim će ovaj sporazum u slučaju njegova stupanja na snagu i objavom u službenim novinama staviti izvan snage. Ovim putem oštro osuđujemo te postupke i napominjemo da se zakon mora poštovati i da se prava radnika, neće kršiti”, stoji u priopćenju Sindikata.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije