infekcija dišnog sustava

Simptomi hripavca razlikuju se kod odraslih i kod beba

kašalj
ilustracija
03.12.2023.
u 19:56

Dok se hripavac uglavnom prepoznaje po karakterističnom kašlju, dojenčad samo prestane disati, a moguće su i konvulzije

Hripavac (pertussis, magareći kašalj, kukurikavac) je vrlo zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem, a uzrokuje ju bakterija Bordetella pertussis. Stoga je vrlo važno cijepiti se jer najčešće obolijevaju djeca u kolektivima, koja imaju i najteže posljedice nakon oboljenja, piše Ordinacija.hr.

Kako prepoznati hripavac?

Ovu infekciju dišnog sustava karakteriziraju napadaji kašlja koji obično završavaju dugotrajnim, hripavim, kreštavim udahom. Stvara se gusti sekret kojeg oboljeli ne može izbaciti pa teško dolazi do zraka. Povraćanje izazvano napadajima kašlja može dovesti do dehidracije, a također je važan pokazatelj u dijagnosticiranju bolesti u adolescenata i odraslih.

Bolest obično počinje postupno, blago i nalikuje prehladi. Ono zbog čega možete posumnjati da je riječ o hripavcu je kašalj koji se pogoršava, a temperatura uglavnom nije povišena. S vremenom se kašalj pojačava, pogotovo noću, a obobjelima je sve teže udahnuti tijekom napadaja.

Drugačiji simptomi kod najmlađih

Novorođenčad i bebe najčešće nemaju klasične napadaje kašlja, nego odjednom prestanu disati, poplave, omlohave, mogu dobiti i konvulzije, nakon čega se disanje unormali.

Rizik obolijevanja i komplikacija je najveći u novorođenačkoj/dojenačkoj dobi kod necijepljene djece.

Oboljeli su vrlo zarazni u početnom stadiju bolesti, prva dva tjednaa, kad simptomi još ne nalikuju hripavcu pa se on neometano širi.

Cijepljenje

Bolest je posebno teška i rizična za najmlađe te je stoga cijepljenje dio obaveznog kalendara od 1959. godine. Cijepi se 3 puta u prvoj godini života, zatim u drugoj i četvrtoj godini. Otpornost nakon cijepljenja traje najviše 12-ak godina, no ako cijepljena osoba oboli simptomi su puno blaži te rijeđe dolazi do komplikacija.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije