oprez

Simptom raka jajnika na koji žena ne obraća pozornost

27.10.2017.
u 08:50

Žene koje su sudjelovale u istraživanju većinom nisu znale prepoznati simptome raka jajnika.

Rak jajnika je često smrtonosan jer se dijagnoza postavi prekasno.

Ne čudi to s obzirom da u ranom stadiju ova bolest gotovo da i nema simptoma, a u uznapredovalom su stadiju simptomi nespecifični. U SAD–u, rak jajnika je po učestalosti 2. ginekološki zloćudni tumor (pogađa oko 1/70 žena), a i najsmrtonosniji (1% žena umire od njega). Ova vrsta raka je 5. po redu vodeći uzrok smrti povezanih s rakom u žena.

Posljednje istraživanje provedeno u UK-u pokazalo je da tek 1 posto žena zna prepoznati čest simptom raka jajnika. Riječ je o češćoj potrebi za mokrenjem. Ovo je zabrinjavajući podatak s obzirm da je rak jajnika jedan od najčešćih vrsta raka kod žena, a u UK-u svaki dan od njega umre 11 žena. 

Žene koje su sudjelovale u istraživanju većinom nisu znale prepoznati simptome raka jajnika. Samo jedna od pet žena povezivala abdominalnu bol kao jedan od simptoma, tri posto njih je znalo da je simptom i stalni osjećaj sitosti, a 21 posto ispitanih žena znalo je da je i nadutost simptom raka jajnika. 

Postavljanje dijagnoze obično uključuje ultrazvuk, CT ili MR i mjerenje tumorskih biljega, karcinomskog antigena 125. Dijagnoza se postavlja histološkom pretragom. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije