Zoran Tomić

Simbol stabilnosti, kvalitete i snage

Zoran Tomić
24.05.2023.
u 18:05

Prije 45 godina otvoren je Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru zbog potrebe hercegovačke regije za obrazovanjem visokoškolskih kadrova građevinske struke i razvijanja znanstveno-istraživačkoga i stručnoga rada iz polja građevinarstva.

Od početka svoga djelovanja ovaj je Fakultet nastojao u svakom pogledu postati dio jedinstvenog europskoga visokoobrazovnog sustava. Sjećam se sada već davnih godina, početka dvijetisućitih, kada sam dolazio na Fakultet na kavu s tadašnjim dekanom, a Fakultet je organizacijski i tada bio izvrsno ustrojen, ali je djelovao u uvjetima koji su bili sve drugo samo ne uvjeti za rad jedne visokoškolske ustanove.

Naime, sve do 2008. godine Fakultet je djelovao u zakupljenom prostoru općinske zgrade (bivši Đački dom) u Ulici kralja Zvonimira. Trebalo je puno godina, gotovo trideset, kako bi tadašnji Građevinski fakultet počeo gradnju svoje zgrade u sklopu sveučilišnoga kampusa. Za zgradu je sredstva osigurala Vlada Republike Hrvatske u sklopu prve faze ulaganja u kampus Sveučilišta u Mostaru. Trideseta obljetnica, 2008. godine, useljenje u novu zgradu, veliki međunarodni simpoziji… zaokružili su tri desetljeća podstanarstva i označili prekretnicu u povijesti Fakulteta.

Danas je Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije ponovno u velikom zamahu, otvara nove stranice povijesti. S jedne je strane avangardan, a s druge ostaje prepoznatljiv kako po izobrazbi kvalitetnoga inženjerskog kadra tako i po znanstvenim i stručnim projektima i dostignućima. U 2017./2018. akademskoj godini pokrenuo je preddiplomski sveučilišni studij arhitekture i urbanizma, a već 2018./2019. i preddiplomski sveučilišni studij geodezije i geoinformatike koje Hercegovina nikada nije imala, preko svoga Građevinsko-istraživačkog centra projektirao je Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, Studentski dom, sportsku dvoranu i bazene, Medijski istraživački centar Sveučilišta, naš kampus, a od 2018./2019. akademske godine otvara i poslijediplomski znanstveni doktorski studij građevinarstva na engleskom jeziku, što je prvi takav doktorski studij na Sveučilištu u Mostaru.

Svoju je 40. obljetnicu proslavio s nekoliko značajnih događanja, poput 3. simpozija “Hercegovina - zemlja kamena”, međunarodnoga simpozija “Idemo dalje” 40 for future, na kojima su ugostili ugledne predavače iz inozemstva, primjerice projektante Morskih orgulja u Zadru, Pelješkoga mosta, utemeljitelja DAAAM-a…

Ove se godine nizom manifestacija obilježava 45. godišnjica. Svakako, najznačajniji, sada već 4. po redu simpozij o kamenu “Hercegovina - zemlja kamena” odavno je prešao granice Hercegovine, pogotovo ovoga puta kroz radove autora, ukupno 29 radova koje su napisala čak 52 autora i koautora, među kojima 6 akademika, 20-ak sveučilišnih profesora te veliki broj drugih stručnjaka o kamenu. Iz svega se vidi, i ponosni smo na to, kako je danas Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije simbol stabilnosti, kvalitete i snage cijeloga Sveučilišta.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?