Poljoprivreda

Sijali GMO soju u Posavini, Semberiji, Bosanskoj Gradišci i Srpcu

gmo soja
02.03.2016.
u 13:58

Prošle godine obavljena je kontrola 272 uzorka soje od kojih su 123 bila GMO

Genetski modificirani usjevi soje prošle godine otkriveni su u Posavini, Semberiji, Gradišci i Srpcu, rečeno je Srni u prijedorskom uredu Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Rukovoditelj ureda Danijel Egić rekao je da je prošle godine obavljena kontrola 272 uzorka soje od kojih su 123 bila GMO.

"GMO usjevi soje u Republici Srpskoj bili su u Šamcu, Modriči, Pelagićevu, Donjem Žabaru, Bosanskoj Gradišci, Srpcu i Bijeljini", rekao je on, javlja Srna. 

Egić je napomenuo da je uzgoj GMO usjeva u BiH zakonom zabranjen i da su za fizičke osobe  predviđene kazne od 5.000 do 10.000 KM, a za pravne osobe od 50.000 do 200.000 KM uz uništavanje usjeva na štetu proizvođača.

Prema njegovim riječima, resorno Ministarstvo potiče uzgoj soje koja nije genetski modificirana, a poticaji su regulirani Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja novčanih poticaja.

Egić je naveo kako dodatni poticaj proizvođači mogu ostvariti iz regionalnog programa "Dunav soja".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?