Nasilje u obitelji

Sigurnim kućama u FBiH prijeti katanac

nasilje
16.11.2015.
u 11:44

Vlada FBiH usvojila je izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji koje će dovesti do zatvaranja sigurnih kuća ukoliko u Parlamentu FBiH predloženo zakonsko rješenje i prođe.

Upozorili su ovo u nevladinim organizacijama koje jedine imaju sigurne kuće za žrtve nasilja u obitelji i u kojima su u posljednjih 15 godina utočište našle tisuće zlostavljanih žena i djece.

Nacrtom izmjena zakona je predviđeno da se sigurne kuće osnivaju u skladu sa Zakonom o ustanovama što, kako pojašnjavaju u NVO, znači da se nevladine organizacije koje imaju sigurne kuće moraju preregistrirati u javne ustanove, što kategorički odbijaju, pišu Nezavisne novine. 

Istovremeno, postavlja se i pitanje financiranja rada sigurnih kuća s obzirom na to da je zakonom previđeno da FBiH sa 70 posto i županije sa 30 posto financiraju smještaj žrtve, ali ne i cjelokupnu organizaciju. Pri tome, ovakvo financiranje je predviđeno u zakonu usvojenom 2013. godine, ali NVO od FBiH do danas nisu dobile ni marku jer nije donesen odgovarajući podzakonski akt.

Sabiha Husić, direktorica NVO "Medica" Zenica istaknula je kako nije normalno da se sigurne kuće tretiraju kroz javne ustanove imajući u vidu i to da kao NVO mogu tražiti donacije zahvaljujući kojim uspijevaju održati rad sigurnih kuća, dok to ne bi mogli kao javna ustanova.

Naglasila je da, ako bi predložene izmjene zakona prošle u Parlamentu FBiH, žrtve više ne bi progovarale jer bi se pitale da li će dobiti podršku, a pitanje je i gdje bi žrtve bile zbrinute jer aktualnih sigurnih kuća više ne bi bilo.

Jasmina Mujezinović, direktorica Fondacije lokalne demokratije Sarajevo kazala je da je ono što je Vlada FBiH usvojila nesuvislo, podrazumijeva dosta sredstava, te ovisnost nevladine organizacije o državi.

"Pitanje je i hoće li FBiH biti u mogućnosti otvoriti sigurne kuće u skladu sa Zakonom o ustanovama i potrebama žrtava. A postoji potreba da još sigurnih kuća bude otvoreno, posebno u malim sredinama gdje nema ni stanova za žrtve nasilja u obitelji, dodala je Mujezinovićeva.

Slavica Josipović, zastupnica Kluba koji predvodi HDZ BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, rekla je da će Klub parlamentarki ići s amandmanima na nacrt izmjena Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. 

"Posebno ćemo se zauzeti po pitanju sigurnih kuća, da pokušamo doći do najboljeg rješenja", dodala je Josipović. 

U NVO su napomenuli da još nema pravih podataka o broju žrtava nasilja u obitelji. U FBiH ima šest sigurnih kuća, u kojima se žrtvama pružaju psihološka, socijalna, pravna i ekonomska podrška tijekom i nakon boravka u sigurnoj kući. 

Prema podacima iz publikacije Federalnog zavoda za zapošljavanje "Žene i muškarci u FBiH" iz 2014. godine, gdje se pozivaju na podatke tužiteljstava, za dvije godine su zabilježena 733 slučaja nasilja u obitelji gdje su žrtve bile 684 žene, 82 djevojčice, 144 muškarca i 90 dječaka. Osumnjičeni su bili mahom muškarci, njih 700, te sedam dječaka i 29 žena. Prema podacima pravosudnih organa, bilo je 319 osuđujućih odluka. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?