Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Shell već pripremio 700 milijuna $ za istraživanje nafte

U idućih nekoliko dana trebala bi objaviti međunarodni natječaj za izbor stručnog konzultanta pri vođenju pregovora za dodjelu ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte na području FBiH
10. siječnja 2014. u 09:35 0 komentara 506 prikaza
obz-nafta-txt.jpg
Foto: import

Nakon najava da bi tvrtka “Shell” mogla dobiti koncesiju za istraživanje nafte na području BiH, Vlada Federacije je već pokrenula korake u ostvarivanju projekta u koji je kompanija spremna investirati 700 milijuna američkih dolara.

Izbor konzultanta

Naime, u idućih nekoliko dana trebala bi objaviti međunarodni natječaj za izbor stručnog konzultanta pri vođenju pregovora za dodjelu ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte na području FBiH, najavio je ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Erdal Trhulj. Riječ je o izboru tvrtke koja bi bila konzultant u pregovorima o dodjeli koncesije s britansko-nizozemskom tvrtkom Shell koja je već ranije iskazala interes za traženje i eksploataciju nafte na području Dinarida, ne samo na području FBiH, nego i na području Republike Srpske.

- Već je imenovana komisija koja je zadužena za pripremu dokumentaciju potrebne za raspisivanje javnog poziva i pripreme su u završnoj fazi. U idućim danima sve bi trebalo biti gotovo kako bi natječaj bio raspisan, tvrdi ministar Trhulj, naglašavajući kako je bez međunarodnog konzultanta nemoguće, ne samo dodijeliti koncesiju, nego i početi pregovore.

- Potreban nam je strani konzultant koji ima iskustvo u tom poslu i on će se financirati ovisno o uspješnosti pregovora. Ugovor prvo mora odobriti Vlada, a zatim Parlament FBiH. Vjerujem da bi se procedure mogle završiti do kraja godine kada bi ugovor o koncesiji trebao biti potpisan - kaže Trhulj.

Ugovor na 25 godina

Potpisivanje konačnog ugovora moglo bi uslijediti već krajem 2014. godine, a nakon toga očekuje se početak rada na bušotinama, a FBiH planira potpisati ugovor o eksploataciji nafte sa Shellom na 25 godina.

Ovaj je naftni gigant u rujnu prošle godine Vladi FBiH poslao pismo u kojemu je izrazio interes za pregovore o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju nalazišta nafte. Pritom je naznačeno kako su posebice zainteresirani za područje Dinarida. Istraživanja bi se provodila na potezu od sjeverozapada BiH preko Bihaća, Drvara k Mostaru te u pravcu Metkovića. Da bi se otkrilo jedno nalazište, trebat će napraviti barem tri bušotine, a za svaku od njih “Shell” će trebati izdvojiti po 75 tisuća dolara.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.