POČETAK PREGOVORA

Shell u 2015. počinje istraživati ima li nafte u Dinaridima

'nafta bih'
''
02.07.2014.
u 10:48

Procjenjuje se da bi svjetski naftni gigant trebao 
za istraživanje nafte i plina izdvojiti do 700 milijuna dolara

Vlasti Federacije BiH trebale bi tijekom srpnja započeti pregovore s jednim od najvećih svjetskih naftnih giganata Sheelom o zaključenju ugovora kojim bi počela istraživanja nalazišta nafte i plina u ovome entitetu. Pred početak tih pregovora, federalne vlasti očekuje još da odaberu konzultante koji imaju iskustva iz sličnih poslova te će zastupati interese Vlade u pregovorima s kompanijom Shell exploration. Među prijavljenim konzultantima je i Energoinvest koji zajedno s jednom tvrtkom iz Zagreba nastoji dobiti posao. Do sada se za ovaj posao prijavilo više desetaka kompanija.

Nije predizborna priča

“U pitanju su uglavnom joint venture kombinacije, a veliki broj domaćih kompanija je zajedno s međunarodnim prijavilo sudjelovanje. Ja očekujem da će se uskoro izabrati konzultanti kako bi u srpnju mogli početi pregovore sa Shellom”, rekao je za Večernjak ministar energetike, industrije i rudarstva Erdal Trhulj. Očekuje se da će Federacija BiH sa Shellom pregovarati najmanje četiri mjeseca, a konzultanti bi za svoje usluge trebali dobiti oko 400.000 eura, što uključuje i sklapanje sporazuma. Ovi konzultanti bi nakon toga nastavili dalje pratiti provedbu potpisanih dokumenata. Prvi radovi očekuju se tek najranije sljedeće godine nakon što eventualni sporazum potvrdi Vlada i oba doma federalnog Parlamenta. “Najrealnije je očekivati da radovi počnu 2015. godine ako se uspije napraviti ugovor, a ako pregovori budu dobri i Shell uđe u istraživanja 2015., dobit ćemo konačan odgovor. Priča oko istraživanja nafte u BiH je stara oko 100 godina, a mi još nemamo odgovora o tome imamo li ili nemamo nafte”, rekao je Trhulj. Po njegovim riječima ohrabrujuće je da je Shell ostao blizak potpisivanju sporazuma, što na izvjestan način sugerira kako s velikom vjerojatnošću računaju na otkriće crnoga zlata.

Optimizam

“Meni je uvijek davala optimizam zainteresiranost Shella iako se radi o iznimno dubokim bušotinama od 8000 metara. Uz to, u to vrijeme nismo imali Vijeća ministara, imali smo krizu u vlasti, nasilne prosvjede, a Shell je cijelo vrijeme ostao s nama”, objasnio je ministar energetike. Pri tome je podsjetio kako će samo za fazu istraživanja u BiH ova druga najveća svjetska naftna kompanija u sljedeće tri godine uložiti između 300 i 700 milijuna dolara.

“Da bi se verificiralo ležište, moraju se napraviti dodatne bušotine... Zato je bilo rečeno da će se za istraživanja, ovisno o tome ima li nafte ili nema, uložiti od 300 do 700 milijuna dolara”, kaže federalni ministar Trhulj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije