Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Sezona godišnjih odmora, a radovi u punom jeku: Kako izbjeći gužve na cestama

22. lipnja 2019. u 18:33 0 komentara 189 prikaza
Foto: Matija Habljak/Pixsell, ilustracija

Sezona građevinskih radova na cestama je u punom jeku, a Federacija BiH postala je veliko gradilište. Obzirom na to da ide vrijeme godišnjih odmora, kada su gužve na magistralnim cestama i putevima ka graničnim prijelazima sve veće, građani strahuju da će pored dugog čekanja na granicama, izgubiti i po nekoliko sati u kolonama zbog čestih radova na cestama.

Vozači u Zeničko-dobojskoj županiji koji su već svakodnevno prinuđeni i po nekoliko sati čekati u kolonama pred tunelom Vranduk II i mostovima Bosna IV i Bosna V, već duže vrijeme negoduju zbog radova koji traju duže od godinu, a još veća zabrinutost nastupila je zbog najave obnove tunela Crnaja koji se nalazi na najfrekventnijoj dionici prema jugu naše zemlje i moru, piše Faktor. 

Ipak, iz javnog poduzeća Ceste Federacije BiH ističu da neće biti obustava u jeku sezone godišnjih odmora, te da nema razloga za toliku zabrinutost.

- Obzirom na to da nema alternativnih pravaca već da se promet mora odvijati u tunelu Crnaja jednom trakom naizmjenično, JP Ceste FBiH je vodilo računa o problemima odvijanja prometa tijekom izvođenja radova. Iz tih razloga će se radovi izvoditi u razdoblju od polovice rujna do polovice svibnja 2020. godine, a da u razdoblju od polovice svibnja do polovice rujna sljedeće godine na ovom pravcu neće biti nikakvih aktivnosti i stvorit će se uvjeti za normalno odvijanje prometa.  Upravo iz tih razloga je rok za završetak radova prosinac 2020. godine – kaže za Faktor direktor Ceste FBiH Ljubo Pravdić.

Pripremni radovi će početi početkom srpnja, ali tada, kako tvrdi Pravdić, neće biti obustava prometa.

Dodaje da magistralni pravac M-17 ima poseban značaj u cestovnoj mreži Bosne i Hercegovine budući da se na njemu odvija vrlo intenzivan promet, ali i da je njegova obnova jako zahtjevna.

- Tunel Crnaja dugo vremena crnu točku na putu M-17 zbog niza nedostataka, od kojih su najneugodnije neravnine na kolovozu, velika količina procjednih voda u vrijeme kišnih padavina i topljenja snijega, pojava leda  na cesti, ledenica na svodu obzide u zimskim razdobljima itd. Ovakvi nedostaci su permanentna opasnost za sudionike u prometu. Zbog toga II faza radova koja će se vršiti na tunelu Crnaja  ima za cilj rekonstrukcijom postojećeg tunela osigurati funkcionalnost, poboljšati sigurnost prometa i postići razinu usluge odgovarajući za magistralnu cestu – navodi Pravdić.

Oni koji godišnji odmor provode u Neumu, usprkos dugogodišnjim obećanjima, još ne mogu koristiti novi put od Stoca, koji bi prepolovio vrijeme putovanja na toj dionici. I Put Stolac-Neum liči na gradilište.

- Završeni su radovi na dionici Stari Neum - Kiševo - Broćanac, dužine oko 12 km, a u tijeku su radovi na poddionici Prapratnica – Hutovo u dužini od oko 2,5 km, uključujući i tunel Žaba. Radovi su počeli u listopadu 2018. godine, a trebali bi biti završeni u listopadu 2020. godine. U rujnu bi trebali početi i radovi na poddionici Stolovi - Drenovac, u dužini od oko 8,70 km koji će se prema planu izvoditi do prosinca 2020. godine – navodi direktor JP Ceste FBiH.

Do završetka radova potrebno je završiti još dvije poddionice, a u Cestama očekuju da će svi radovi na cesti od Neuma do Stoca biti završeni tek 2022. godine.

Pravdić ističe i da ovo poduzeće ulaže sve napore kako bi se maksimalno ubrzali radovi i što prije normalizirala situacija na putu prema Doboju, gdje je već duže vrijeme usporen i otežan promet.

- Sanacija regionalne ceste R445 Nemila – Zenica se očekuje početkom sedmog mjeseca kada će putnički promet biti u potpunosti preusmjeren na ovaj alternativni pravac dok će teretna vozila i dalje prometovati kroz tunel Vranduk jednom trakom naizmjenično. Prema dinamičkom planu, završetak radova na ovoj dionici očekuje se u listopadu - ističe Pravdić.

Naglašava da je trenutno u implementaciji Program modernizacije magistralnih cesta u FBiH, zbog čega na prostoru čitave Federacije BiH ima jako puno radova.

- Radi se rekonstrukcija starih i dotrajalih objekata, prvenstveno mostova i tunela, sanacija crnih točaka na magistralnim cestama, izgradnja traka za spora vozila s ciljem povećanja propusnosti i frekventnosti prometa na prijevojima, rekonstrukcija osovina magistralnih cesta s lošim elementima, izgradnju obilaznica oko gradova, prvenstveno Južne obilaznice Mostara itd. Također se izvode aktivnosti na završetku magistralne ceste M-18, prijevoj Karaula gdje se radi nastavak rekonstrukcije tunela i izgradnja dionice, ukupne dužine 2 km, te očekujemo da će ovi radovi biit okončani krajem sedmog, odnosno početkom osmog mjeseca – ističe Pravdić te apelira na sve sudionike u prometu i moli za razumijevanje i strpljenje prilikom prolaska preko ili neposredno uz spomenuta gradilišta.

- Svi ovi radovi izvode se radi povećanja sigurnosti u prometu i frekventnosti prolaska vozila kroz kritična mjesta. S obzirom na početak sezone godišnjih odmora i povećanje prometa na magistralnim cestama, apeliramo na sudionike u prometu da koriste alternativne pravce kako bi se izbjegle gužve i smanjilo čekanje u područijima izvođenja radova o kojima se mogu informirati podsredstvom BIHAMK-a, HAK-a i web stranice JP Ceste Federacije BiH – savjetuje Pravdić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.