Proslava 60 godina župe Gospe Žalosne u Čardaku i 10 godina od posvete crkve

Sestre Služavke Maloga Isusa u Posavini djeluju punih 120 godina

storyeditor/2023-09-19/cardak.png
20.09.2023.
u 18:13

Župa Gospe Žalosne Čardak dostojno je i svečano obilježila značajne godišnjice te vjerničke zajednice kod Modriče, 60 godina postojanja i 10 godina od posvete nove župne crkve, piše Večernji list BiH. Proslavljen je i patron župe - nebeska zaštitnica Blažena Djevica Marija Žalosna. Još je jedna posebnost vrijedna isticanja jer u toj posavskoj župi službuju sestre Služavke Maloga Isusa koje na tim prostorima djeluju 120 godina.

Radost umjesto žalosti

Svečanu misu u župnoj crkvi slavio je vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski administrator Vojnoga ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić uz koncelebriranje 20-ak svećenika, među kojima je bio župnik u Čardaku vlč. Ivan Dragičević, kao i dekan Doborskog dekanata i župnik u Odžaku preč. Ilija Orkić. U svojoj nadahnutoj propovijedi nadbiskup Vukšić naglasio je "da nas Gospa Žalosna prati svojim zagovorom kako bismo uvijek uvjereni i puni radosti zbog Isusova uskrsnuća mogli donositi radost tamo gdje postoji žalost". Župa Gospe Žalosne u Čardaku s Donjim Kladarima, Kornicom i Živkovim Poljem čini župu koja je nastala 1963. odvajanjem od vjerničkih zajednica Modriča i Gradačac. Međutim, crkva te samostan sestara SMI postoje od početka 20. st., od kada su u ovom kraju bile prisutne redovnice, ali i svećenici. U Čardaku je 1901. sluga Božji Josip Stadler kupio veliko zemljište uz želju izgradnje centra koji bi bio nadbiskupijska ekonomija. Sedam godina poslije sagradio je kuću u koju je doveo sestre Služavke Maloga Isusa. Uskoro je na tom mjestu podignut veliki samostanski kompleks s crkvom rađenom prema projektu austrougarskog projektanta Johanna Holza, koja je 1921. posvećena Gospi Žalosnoj.

Čast župi zbog značajnih jubileja i patrona župe svojim dolaskom iskazalo je izaslanstvo HDZ-a BiH i HNS BiH koje je predvodila predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara. Uz predsjednicu FBiH Bradaru, u Modriči je, uz ostale, bio i Davor Pranjić, dopredsjednik RS-a.

- Velika je radost biti u našoj Posavini s odličnim domaćinima kojima čestitam sve ove velike obljetnice, kao i patron župe. Kao izaslanstvo šaljemo potporu ljudima koji još ovdje žive, uz poruku zajedništva hrvatskog naroda te nadu da ovi krajevi itekako imaju budućnost te obećanje nastojanja i pomoći za veći povratak. Ne zaboravljamo hrvatski narod Posavine jer bez njega nema ni BiH - poručila je iz Čardaka predsjednica Bradara.

Bez Hrvata nema BiH

Na završetku misnog slavlja župnik Dragičević zahvalio je nadbiskupu, svećenicima i svima koji su sudjelovali u organiziranju proslave, kao i onima koji su ga uveličali svojim dolaskom. Zahvalio je Bogu na 120 godina djelovanja Družbe sestara Služavki Malog Isusa na ovoj grudi, za 60 godina postojanja župne zajednice i 10 godina od posvete crkve. Posebice je zahvalio svojim predšasnicima koji su prije njega djelovali na župi te časnim sestrama SMI-ja predvođenim vrhovnom glavaricom s. M. Marijom Banić te provincijskom glavaricom s. Anamarijom Kesten. Zahvalio je i svim političkim predstavnicima hrvatskoga naroda koji su sudjelovali na misi. Dvije župljanke su na kraju misnoga slavlja mons. Vukšiću izrekle zahvalu cvijećem i prigodnim darom, a nadbiskup je uzvratio darujući krunice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije