banja luka

Šesti dan štrajka radnika Željeznica RS-a, traže ostavku direktora

16.09.2017.
u 11:12

Predsjednik Samostalnog sindikata Prometno-transportne djelatnosti Željeznica RS-a Zlatko Marin izjavio je da je, osim isplate svih materijalnih davanja, novi zahtjev na kojem će inzistirati i smjena generalnog direktora tog javnog poduzeća Dragana Savanovića.

Tvrdi da je uprava jučer dezinformirala javnost objavljujući podatke da se radnicima, koji šesti dan štrajkaju glađu na banjolučkoj željezničkoj stanici, pojedinačno duguju iznosi od 50 do 260 KM.

-Zašto nisu objavili točne podatke i koliko se radnicima duguje iz ranijeg razdoblja, o čemu postoje i pravosnažne sudske presude, a to je oko 10.000 KM po radniku, uz kamate ili ukupno više od 20 milijuna KM - pita Marin.

Uprava nije u jučer objavljenim podacima, kaže, uvrstila i naknade po osnovu toplog obroka i prijevoza za kolovoz. 

S radnicima u štrajku dosad nisu razgovarali ni predstavnici rukovodstva Željeznica, niti resornog ministarstva, a Marin u izjavi za Fenu kaže da su tako nešto i očekivali imajući u vidu, kako navodi, dosadašnji odnos prema zaposlenima. 

Najavio je da će danas nekoliko štrajkača glađu, noseći transparente, prošetati ulicama Banje Luke i pitati građane što misle o radničkih pravima i "zanima li ih budućnost njihove djece".

Iz uprave je jučer priopćeno da će plaće u Željeznicama RS-a isplaćuju redovito, a da se duguju naknade za jedan topli obrok i tri prevoza zaključno sa srpnjem. 

U Ministarstvu prometa i veza RS-a smatraju da je, kako su naveli, grupa radnika predvođena pojedinim predstavnicima sindikalnih organizacija izmanipulirana i da ne raspolažu svim informacijama kako bi donijeli pravi sud na osnovu svih relevantnih činjenica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?