Udruga “Eko srce Gromiljak”

Šesterostruko slavlje: Pet rođendana za 322 godine i specijalizacija

23.10.2018.
u 07:51

Prije nekoliko godina s primarnim ciljem očuvanja okoliša utemeljenja Udruga „Eko srce Gromiljak“ sa sjedištem u kiseljačkom naselju Gromiljak, odavno je prerasla prvotne ciljeve te proširila djelovanje, piše Večernji list BiH.

Za godine se ne pita

Nakon što su zalaganjenjem svojih članova spriječili gradnju asfaltne baze u srcu naselja, i dalje, kažu, bdiju nad okolišem ovog dijela općine Kiseljak, a u međuvremenu aktivno rade i na brojnim drugim poljima. Prije svih, na očuvanju kulture i tradicije, oživljavaju zaboravljenje običaje, među njima i sijela, zajedno putuju, a vrlo često nađu povoda za okupljanja, druženja i slavlja. Ovih su dana imali čak šest povoda za slavlje. Petero članova udruge koja, inače, ima oko 100 članova, i to Zorka Slišković, Slavka Drmač, Tereza Pecirep, Niko Pecirep i Branka Rašo slavili su rođendan. Iako posljednje slavljenice Branke Rašo nije bilo jer je na putu, i njezin se rođendan slavio. Kako među slavljenicima dominiraju dame, a njih se za godine ne pita, na slavljeničkoj torti stajao je zbroj godina svih petero slavljenika. Zajedno imaju ukupno 322 godine. Šesti povod za slavlje bio je ispraćaj dr. Ane Pecirep, jedne od najmlađih članica udruge, na specijalizaciju iz ginekologije. Uz pjesmu i druženje slavilo se do dugo u noć, a budući da su među slavljenicima najbrojnije osobe treće životne dobi, predsjednica udruge Mirjana Barbić otkrila nam je da je upravo briga za njih postala jedan od ciljeva njihova djelovanja. - Želimo osobama treće životne dobi kroz druženje i različite sadržaje učiniti život ljepšim, a ako pogledate njihova lica i reakcije na naša druženja, onda vam je jasno da u tome i uspijevamo. Za nas predaha nema, čim završi ovo slavlje, spremamo novo, i to za Svetu Katu jer među članicama imamo četiri Kate - kaže nam Barbić.

Pjesma i veselje

Oduševljena slavljem na kojem nije nedostajalo ničega, od hrane do pjesme, bila je i Sofija Pekić. Podrijetlom je iz ovih krajeva, a već 47 godina živi u Americi. - To što vi ovdje imate je neprocjenjivo. Takvo nešto ne možete naći nigdje u svijetu - kazala je Sofija. Kruna slavlja bio je novi iskorak u stručnom usavršavanju dr. Ane Pecirep, buduće specijalizantica iz ginekologije koja je prva liječnička iskustva stekla u rodnom Gromiljaku. - Kad su mi rekli da ću raditi ovdje u ambulatni, bilo me je malo strah toga kako će me ljudi prihvatiti jer sam domaća.

Ispostavilo se da je strah neopravdan, a mnogi od mojih pacijenata sa suzama su me ispratili. I mene su rasplakali - priznala nam je mlada liječnica koja je našla vremena i za voditi općinski Crveni križ u Kiseljaku. Žitelji Gromilajak su, kažu, mladu liječnicu zbog svih njezinih vrlina nerado „pustili“ na specijalizaciju. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije