sarajevo

Šešelju ne može biti zabranjen ulazak u BiH

06.04.2016.
u 09:00

Nakon što je Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) prošlog tjedna donio oslobađajuću presudu za Vojislava Šešelja te je on postao slobodan čovjek, pojavile su se informacije kako će lider srbijanskih radikala posjetiti Bosnu i Hercegovinu, piše Večernji list BiH. U razgovoru za Klix.ba ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ističe kako postoji mogućnost da se Šešelju zabrani ulazak u BiH, ali da to ovisi o procjeni Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA).

“Postoji mogućnost da mu se zabrani ulazak, ali možda neće ni biti potrebe za tim jer, navodno, od 1998. godine postoji odluka visokog predstavnika Carlosa Westendorpa koja zabranjuje Šešelju ulazak u Bosni i Hercegovini, ali tu informaciju još uvijek provjeravamo”, kazao je Mektić. S druge strane, provjeravaju se i informacije o tome ima li Vojislav Šešelj državljanstvo BiH, a ako se to potvrdi, nijedna služba ili ministarstvo Šešelju ne može zabraniti ulazak u BiH.

“Još uvijek čekamo službenu potvrdu, ali Šešelj najvjerojatnije ima državljanstvo BiH”, kazao je Mektić za Klix.ba.

Neposredno nakon izricanja oslobađajuće presude, Šešelj je najavio kako će posjetiti Hrvatsku, ali i BiH, gdje namjerava podržati ogranak Srpske radikalne stranke u Republici Srpskoj, uoči lokalnih izbora u BiH. Lider srbijanskih radikala najavio je i dolazak u Sarajevo, a hoće li do toga uistinu doći, ostaje za vidjeti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije