Posjet BiH

Senatori SAD-a ujedinjeni u stavu da BiH trebaju funkcionalne državne institucije

20.04.2022.
u 16:25

Američki senatori Povjerenstva za vanjske poslove Jeanne Shaheen i Chris Murphy i senator Povjerenstva za oružane snage Thom Tillis boravili su danas u posjetu Bosni i Hercegovini gdje su imali brojne susrete s bh. političkim predstavnicima, naglašavajući njihov jedinstven dvostranački odnos prema BiH.

Sastancima je nazočio veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Michael Murphy koji je izrazio zadovoljstvo zbog ovoga posjeta koji potvrđuje snažan angažman SAD-a u BiH i jača međusobne dugogodišnje odnose.

Ovaj posjet pokazuje, ocijenio je veleposlanik, podršku obje stranke u SAD-u BiH, njenom napretku i ta dvostranačka podrška odnosi se na suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH.

Također, dodao je, SAD želi funkcionalne, efikasne i odgovorne državne institucije u kojoj svi lideri rade časno i pošteno, a potrebni su i funkcionalni entiteti gdje lideri trebaju biti fokusirani na prosperitivnu budućnost što su obećali svojim građanima.

Američka senatorka Jeanne Shaheen je podsjetila da je donesena dvostranačka rezolucija u Senatu te je najavila da će sva saznanja sa sastanaka prenijeti Senatu kao i administraciji SAD-a.

Ona je pozvala i na ujedinjen stav kada je u pitanju ničim izazvana ruska agresija na Ukrajinu zbog čega je naglasila da se ne slaže s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom o tom pitanju.

Senator Chris Murphy ocijenio je da je sada vrijeme da se pruži ruka partnerstvu i da se osigura da BiH gradi i ima jake državne institucije kao i entitete te je pozvao lidere da stave interese države na prvo mjesto.

Poruku ujedinjenja američkih stranaka u podršci BiH za angažirano građansko društvo prenio je i senator Thom Tillis kao republikanac naglašavajući da će se nastojati osigurati da svi njihovi članovi znaju što je ono što se treba uraditi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije