Pogled stranaca na novi politički projekt

Senadu Šepiću nedostaju zvučna imena za novu stranku

23.05.2017.
u 07:00

Bivši zastupnik SDA u državnom Parlamentu Senad Šepić uvelike radi na formiranju nove stranke, ali dostupne informacije govore da mu je lakše bilo steći naklonost međunarodnih dužnosnika u Sarajevu nego potencijalnih suradnika u tom političkom projektu, piše Večernji list BiH.

Problemi već na početku

Prikazujući se kao mladi proeuropski političar, netko tko je došao u sukob s čelništvom SDA zbog svojih demokratskih i zapadnih stavova, Šepić je prilično lako došao do (za sada samo verbalne) potpore utjecajnih diplomata u BiH, pa i u Bruxellesu. Međutim, za konkretniju financijsku, tehničku, pa i izravnu političku potporu Šepić će se morati pokazati u praksi. A tu mu, prema neslužbenim informacijama, ne ide baš najbolje.
Čini se kako, za sada, od zvučnijih imena može računati samo na članove svog Nezavisnog kluba u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadika Ahmetovića i Salku Sokolovića. Najave po kojima bi se novoj stranci pridružili neovisni načelnici i njihov nikada do kraja uspostavljeni Pokret za Europu, barem uskoro neće biti realizirane. Jasnu želju konkretnije surađivati sa Šepićem za sada je iskazao samo zenički gradonačelnik Fuad Kasumović, dok ostali šute ili najavljuju eventualnu suradnju kroz zajedničku listu na parlamentarnim izborima. Jedan od neovisnih načelnika Ibrahim Hadžibajrić iz sarajevskog Starog Grada upravo je tako ograničio moguću suradnju sa Šepićem. Tek se čeka očitovanje Amre Babić (Visoko), Zlatka Hujića (Bosanski Petrovac), Seada Džafića (Kalesija), Zikrije Durakovića (Bužim) i Muhameda Ramovića (Goražde). Svi oni su bili članovi SDA i to im je ideološka, pa i politička poveznica sa Šepićem, Sokolovićem i Ahmetovićem.

Nema poznatih

Koliko god bi ta činjenica mogla utjecati na njihovo priklanjanje Šepićevu projektu, toliko bi ista ta činjenica od nove stranke mogla udaljiti političare iz drugih naroda i Šepića ograničiti na “jednu frakciju SDA”. Neke poznatije osobe koje su mediji dovodili u vezu s tom novom strankom, poput Svetlane Cenić, već su se javno distancirale, a istim putem mogli bi krenuti i ostali. Ni jedan iole poznatiji hrvatski ili srpski političar nije do sada iskazao spremnost ući u stranku koju osniva Šepić.
Osim toga, primjer bugojanskoga načelnika Hasana Ajkunića koji se vratio pod okrilje SDA, pokazuje kako se ni ta stranka nije potpuno odrekla svojih disidenata koji su osvojili načelničke mandate. Ako se SDA potrudi, mogao bi značajno reducirati listu Šepićevih potencijalnih partnera u novom političkom projektu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?