Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Selo u koje se može stići samo preko EU-a: Uništa osuđena na odumiranje

19. prosinca 2016. u 07:00 0 komentara 1295 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Zvali su ih nekada “sedma republika”, a sada razmišljaju biti teritorij koji će biti razmijenjen između BiH i Hrvatske. Riječ je o selu Uništa do kojeg se ne može kao do svakog drugog mjesta, grada i općine u BiH. Ono je specifično. U Uništa je moguće doći jedino iz EU, iz RH, lokalnom cestom iz Kijeva, od kojeg je udaljeno 12 km, jer ga s druge strane od BiH odvaja planina Dinara.

Znak upozorenja

Čak i kada se poznaje put, imaju važeće putne isprave, legalno u Uništa je gotovo nemoguće ući kao putnik. Na ulazu u selo dočekat će vas znak upozorenja i s jedne i s druge strane: Državna granica - RH, odnosno BiH. Jedino nema graničnog prijelaza preko kojeg bi se iz RH moglo ući u Uništa u BiH, odnosno suprotno. Od Bosanskog Grahova iz BiH, općinskog sjedišta, preko graničnog prijelaza Strmica s RH, te Knina i Kijeva, preko hrvatskog teritorija prijeđe se oko 80 km kako bi se došlo u mjesto Uništa, u BiH! U RH su Bosanci, u BiH Dalmatinci. U Uništima živi 25 stanovnika, uglavnom starijih, dok mlađi s obiteljima dolaze vikendima ili u vrijeme blagdana i godišnjih odmora. Koliko je teško funkcionirati i mještanima Uništa, najbolje govori najnoviji slučaj jednog čovjeka kojeg je hrvatska policija nedavno “uhvatila s dvije pečenice” koje je ponio obitelji. Izrečena mu je kazna od čak 3250 KM s obzirom na to da mu je na teret stavljen “nelegalni šverc preko granice”. A žitelji Uništa potpuno su okrenuti prema RH. Iz RH ne dolaze samo namirnice, nego i mirovine, el. energija, zdravstvena zaštita, poštar, signali za TV i telefon, pa čak i svećenik. Da RH ne priskoči u pomoć, kako kažu, bili bi odsječeni od svijeta. S obzirom na to da se mjesto nalazi na 700 m nadmorske visine ispod Dinare, vjetrovi su iznimno jaki, a zimi uzrokuju nanose snijega visoke i više metara. Zahvaljujući djelovanju hrvatske cestarske službe, put do Uništa tijekom cijele zime je prohodan. Ekipa Anadolije u selu je zatekla baku Savu Grizelj, poznatiju kao Savku, koja ima 85 godina. - Vidiš da smo od BiH odvojeni, da i vi nemate kuda nam doći, osim preko RH. Sve smo surađivali s RH, a stanovništvo se vodilo u B. Grahovu, kaže baka Slavka.

Zemljopisni uvjeti

Iako im je čitav život i opstanak u vezi s RH, stanovnici Uništa priznaju da kada dođu u Knin, kažu im: “Došli Bosanci”, dok im u B. Grahovu, kada idu vaditi dokumente, kažu: “Stigli Dalmatinci”. Predsjednik MZ Uništa Slavko Galiot kaže kako su svjesni da su o položaju u kojem se nalaze jednostavno odredili zemljopisni uvjeti. Upozorava da je selo osuđeno na odumiranje, ako nadležni iz BiH i RH ne postignu dogovor glede normalizacije prijelaza preko prijelaznog mjesta, jer nema ni graničnog prijelaza. Načelnik općine B. Grahovo Duško Radun kaže kako je bio kod stanovnika Uništa i zna za sve njihove probleme te da im nastoji pomoći da se oni riješe. - Naravno da očekujem da Uništa ostanu u BiH - navodi Radun. Stanovnici Uništa kažu kako im je sve hrvatsko, samo teritorij bosanskohercegovački. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.