dobro pazite

Sedam grešaka kod čišćenja kojima nepovratno uništavate indukcijsku ploču

čišćenje, indukcijska ploča
shutterstock
10.01.2024.
u 14:20

Što se dulje ostaci hrane ili masnoće akumuliraju na ploči, čišćenje će biti zahtjevnije i veća je vjerojatnost da pojedini dio ploče nepovratno oštetite

Indukcijski štednjaci i ploče za kuhanje popularne su zahvaljujući kratkom vremenu kuhanja, energetskoj učinkovitosti i sigurnosti kod uporabe. Zagrijavaju se brže od električnih i plinskih štednjaka, energetski su učinkovitiji od njih i omogućavaju preciznu kontrolu temperature kuhanja.

Naravno, ne možemo zanemariti ni to što lijepo izgledaju u kuhinji. Kako bi vaša ploča što dulje bila u formi, važno je čistiti je ispravno, piše Zadovoljna.hr

Koje su to najčešće greške kod čišćenja s kojima nepovratno uništavamo indukcijsku ploču saznajte u nastavku.

1. Odgađate čišćenje

Što se dulje ostaci hrane ili masnoće akumuliraju na ploči, čišćenje će biti zahtjevnije i veća je vjerojatnost da pojedini dio ploče nepovratno oštetite. Potrebno ju je očistiti odmah nakon svakog kuhanja tijekom kojeg korištene namirnice dođu u doticaj s pločom. Isto vrijedi i ako je ploča bila u doticaju samo s vodom jer kamencu ne treba dugo da se pojavi. Neki proizvođači savjetuju čak i čišćenje nakon svakog korištenja, neovisno o tome što ste pripremali na ploči.

2. Čistite ploču prije nego se ohladi

Upute za korištenje indukcijske ploče vrlo su jasne - ona se prije čišćenja mora ohladiti. Naravno, u žurbi ponekad ignoriramo to pravilo pa se može dogoditi da običnu mrlju dodatno pogoršamo, što se često događa zbog utjecaja topline na sredstvo za čišćenje. Mrlje ipak želimo očistiti, a ne dodatno zapeći i zato je važno pridržavati se savjeta o potpunom hlađenju ploče prije pranja.

3. Koristite abrazivna sredstva

Zaboravite na bilo kakva sredstva za čišćenje u kojima se nalazi amonijak, klor, kiseline i ostale nagrizajuće tvari. Isto vrijedi i za razna otapala, izbjeljivače te sredstva za skidanje kamenca, hrđe ili bilo kakvih tvrdokornih mrlja. Kapljica krivog sredstva dovoljna je za nanošenje štete na ploči.

4. Čistite ploču oštrim predmetima

Što dalje od grubih četki, strugalica i spužvi za čišćenje jer njima lako možete ostaviti ogrebotine na ploči.

5. Koristite deterdžent za pranje suđa

Njihova upotreba na prvu možda djeluje logično, ali zapravo može biti loša. U deterdžentima se nalaze razne tvari za odmašćivanje koje možda nisu prikladne za vašu indukcijsku ploču i zato je važno da dobro proučite i sastojke u sredstvu i upute za čišćenje ploče. Ostaci deterdženta stvaraju sloj na ploči koji će dugoročno utjecati na njezin izgled.

6. Oprezno sa sodom

Prije čišćenja dobro provjerite smije li se vaša ploča čistiti uz pomoć sode tj. sredstvima na bazi sode. Neki proizvođači izričito zabranjuju korištenje sode u čišćenju.

7. Zaboravljate posušiti ploču

Na kraju svakog čišćenja potrebno je odmah osušiti indukcijsku ploču čistom krpom ili papirnatim ubrusom.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije