SARAJEVO

Sedam država EU podržalo BiH u otvaranju pretpristupnih pregovora sa EU

21.11.2023.
u 13:40

"Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara razgovarao je danas u Sarajevu sa veleposlanicima, zamjenicima veleposlanika i otpravnicima poslova sedam država članica Europske unije (EU).

Veleposlanica Republike Austrije Ulrike Hartmann, veleposlanik Republike Italije Marco Di Ruzza, veleposlanik Republike Slovenije Damijan Sedar, veleposlanik Slovačke Republike Roman Hlobeň, zamjenik veleposlanika u Veleposlanstvu Češke Republike Štěpán Šantruček, zamjenik veleposlanika u Veleposlanstvu Republike Grčke Minas Ounanian i otpravnik poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske Tomislav Lendić upoznali su predsjedatelja Čavaru sa sadržajem pisma kojim su ove države članice EU pružile snažnu potporu Bosni i Hercegovini za otvaranje pretpristupnih pregovora sa EU.

Tijekom sastanka naglasili su da su ministri vanjskih poslova ovih država uputili pismo visokom predstavniku EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepu Borrellu u kome se zalažu za otvaranje pretpristupnih pregovora BiH i EU do kraja 2023. godine.

Predsjedatelj Čavara zahvalio se europskim diplomatama i njihovim zemljama za potporu i za korake koje poduzimaju u korist Bosne i Hercegovine. Osvrnuo se i na pozitivan proces uspostavljanja vlasti u institucijama BiH nakon Općih izbora u listopadu prošle godine, kao i na usvajanje seta reformskih zakona kojima se ispunjavaju prioriteti Europske komisije iz Mišljenja o Zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Predsjedatelj Čavara naglasio je važnost nastavka reformskih procesa u BiH, kao i poduzimanja kredibilnih koraka na ispunjavanju prioriteta s ciljem da Bosna i Hercegovina što prije započne pregovore o punopravnom članstvu u EU.

Važnost daljnjeg provođenja reformi naglasili su i veleposlanici država članica EU, ističući da će njihove države i vlade nastaviti da pružaju snažnu potporu Bosni i Hercegovini i državama Zapadnog Balkana s ciljem što brže integracije naše zemlje i cijele regije u EU.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije