Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Sedam bijelih ruža bačeno u Neretvu u spomen na sedmoricu ubijenih fratara

14. veljače 2020. u 17:08 0 komentara 253 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Danas je skupina građana grada Mostara u spomen na sedmoricu ubijenih fratara simbolično bacila sedam bijelih ruža u Neretvu s mosta Hasana Brkića, ispod kojeg se nalazi mjesto gdje se vjeruje da su bačena tijela ubijenih fratara, piše portal Pogled.ba.

Partizani su 14. veljače 1945. godine ubili provincijala fra Leona Petrovića, fra Grgu Vasilja, fra Bernarda Smoljana, fra Kažimira Bebeka, fra Jozu Bencuna, fra Rafu Prusinu i fra Nenada Pehara.

Na današnji dan 1945. godine i u danima nakon, partizanske su postrojbe likvidirale veliki broj civila i hercegovačkih franjevaca.

Ministar branitelja HNŽ-a Oliver Soldo izjavio je kako građani žele da se dođe do potpune istine i da se zaobiđu sve laži koje su plasirane dugo vremena, da su oni bili u sustavu nečega zloga, jer su oni bili samo obični svećenici uz svoj narod.

I nažalost došao je režim koji ih je prepoznao kao nekakvu prijetnju, a mi im želimo zahvaliti za tu njihovu žrtvu istinske vjere i ljubavi prema svome narodu i ostanka sa svojim narodom ovdje. Želimo im zahvaliti za tu žrtvu jer oni su bili temelj izgradnje i dalje hrvatskog katoličkog puka u Mostaru i bili su temelj naše slobode i Domovinskog rata, izjavio je ministar Soldo, piše Pogled.ba.

Na pitanje o istraživanju njihovog mučeništa odgovorio je:

Što se tiče samog istraživanja odnosno klauzure o pokretanju njihovog mučeništva ja bih tu sve prepustio crkvenim organima, oni su dali truda da se to istraživanje kvalitetno napravi te u rezultatima tog istraživanja bih prepustio da oni daju svoj zadnji sud. Mi kao tijela uprave i građani ovoga grada samo želimo odati počast toj nevinoj žrtvi.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.